In 2015 lanceerde de Swiss Competition Commission (COMCO) een onderzoek naar HSBC, Barclays, Deutsche Bank, UBS, Julius Baer, Morgan Stanley en Mitsui op verdenking van prijsafspraken in de edelmetaalmarkt.
COMCO gaf aan dat er aanwijzingen waren dat de banken waarschijnlijk illegale deals sloten in de goud, zilver, platina en palladium markt die de competitie buiten spel zette. COMCO verdacht ze met name van mogelijke prijsafspraken in verband met de ‘spreads’, het verschil tussen de bied en laatprijs.
Verschillende banken – die wereldwijd onderzocht werden (en worden) door verschillende toezichthoudende instanties voor manipulatie in de edelmetaalmarkt – lijken de edelmetaal markt te verlaten. Barclays is daar het meest recente voorbeeld van.
Een week geleden gaf Barclays aan dat het de edelmetaal sector zal verlaten na een aankondiging van de bank dat het zich gaat concentreren op haar kernmarkt in de VS en Europa. Barclays gaf op de laatste donderdag van januari aan dat het haar laatste publicatie betreft aangaande edelmetalen:
“After this publication, we will no longer be covering precious metals. Published forecasts for precious metals should no longer be relied upon”
Deutsche Bank stopte haar handel in edelmetalen aan het einde van 2014. Dit nadat de BaFin – de Duitse toezichthouder – Deutsche Bank onderzocht aangaande vermeend misbruik.
In 2014 – onder druk van toezichthouders en dalende winstgevendheid – krompen verschillende banken hun bedrijvigheid in grondstoffen of stoten hun handel af. Dit gold onder andere voor JPMorgan Chase, Barclays, Morgan Stanley, UBS en Royal Bank of Scotland.
Winstgevendheid wordt natuurlijk minder wanneer je niet meer in staat bent om de markt weet te “bespelen”.
Ook het Japanse Mitsui sloot haar precious metals businesses in London en New York aan het einde van 2015.
Goud en zilver lijken er vooralsnog niet wakker van te liggen.
Bronnen: Financial Times, Platts, The Telegraph, Wall Street Journal, Reuters
[xyz-ihs snippet=”goud”]