Het beste jaarbegin voor goud in 35 jaar! - Goudhub

Het beste jaarbegin voor goud in 35 jaar!

Als je kijkt naar de evolutie van de financiële markten in januari, dan bepaalt de performance van die maand vaak de performance van het volledige jaar. Doorgaans is januari wel een goede maand. Mensen kijken vaak met optimisme vooruit, en daar horen aandelenbeleggingen bij. Wie pessimistisch is, kijkt eerder naar andere activaklassen.

Goud hoort daar zeker bij, en er zijn verschillende redenen waarom 2016 de beste performance kent voor het goud in meer dan 35 jaar. Een dergelijk signaal van de financiële markten kan moeilijk genegeerd worden. Enkele van de oorzaken van de stijging kunnen worden toegeschreven aan pure fundamentals, met name dalingen van de productie, toegenomen vraag vanuit India en China, en lage of zelfs negatieve rentevoeten over een groot deel van de curve, die ervoor zorgen dat goud relatief aantrekkelijker wordt als waardeopslag.

Research van het IMF heeft uitgewezen dat slecht nieuws over economische indicatoren zoals tewerkstelling en industriële productie er ook voor kan zorgen dat de goudprijzen stijgen. Een recente studie van de Federal Reserve Board bevestigt de visie dat wanneer de markten volatiel zijn, en beleggers angst hebben (risicoavers zijn met andere woorden), goud doorgaans outperformt. Zulke vlucht naar kwaliteit zorgt er vaak ook voor dat andere valuta’s die als veilig worden beschouwd, zoals de yen, de Zwitserse frank en de dollar stijgen. Goud mag dan wel een barbaars reliek zijn zoals Keynes ooit zei, maar het is een feit dat het een blinkende waarde blijft in donkere tijden.

Er is wel één belangrijke voorwaarde voor wie in goud wil beleggen: doe het fysiek. Op die manier krijg je immers een belangrijk voordeel ten opzichte van wie in ETF’s belegt: de eliminatie van het tegenpartijrisico. En dat risico wordt steeds groter als we kijken naar risico-indicatoren zoals de CDS’s en op belangrijke beursgenoteerde banken zoals Deutsche Bank en Credit Suisse. U weze gewaarschuwd…

Prachtige munten zoals de Zuid-Afrikaanse Krugerrand of de Canadese Maple Leaf worden overal aanvaard, en kunnen daarna gemakkelijk (eventueel per stuk) opnieuw verkocht worden. En bovendien krijgt u voor uw centen ook iets tastbaars in handen, dat al meer dan 5000 jaar zijn waarde behoudt.