“Diamonds are a girl’s best friend”. Dit gezegde werd tientallen jaren geleden vaak opgevoerd waarbij er een grote vraag was naar diamanten in de vorm van juwelen. Deze edelsteen is dan ook al eeuwen gekend, gaande van kindersprookjes tot de kroonjuwelen van de Britse familie.
Deze fonkelende edelsteen was de afgelopen eeuwen een zeer waardevol item waarbij net als bij goud de waarde ervan niet verdween. De laatste jaren is de vraag naar diamant echter sterk gedaald doordat er nu een veel grotere interesse bestaat voor technologische gadgets, luxe vakanties, etc… . Voor mijnbouwbedrijven die gespecialiseerd zijn in de ontginning van diamant is het laatste decennia er dan ook één om snel te vergeten.
Qua gebruiksvriendelijkheid is diamant alvast geen succes. Het straalt klasse uit en de eigenaars worden geassocieerd met een hoge levensstandaard maar op zich is het geen gebruiksvoorwerp. Dit in tegenstelling tot ipads, smartphones, etc… In de industrie daarentegen worden industriële diamanten gebruikt welke kunstmatig worden gecreëerd.
Momenteel is de prijs van diamant gezakt tot het peil van 2006, dit terwijl andere luxeproducten sneller stijgen dan de inflatie. Producenten zoals De Beers en Alrosa PJSC probeerden de afgelopen jaren nochtans om de prijs opnieuw de doen opleven. Ook de gestegen concurrentie met landen zoals India doen de zaak geen goed.
Anish Aggarwal, een specialist ter zake bij Gemdax in Antwerpen vat het probleem pijnlijk duidelijk samen. “Producenten kunnen de prijs niet eenvoudigweg verhogen en verwachten dat consumenten dit blijven betalen. Oudere generaties waren daarboven makkelijker te beïnvloeden, iets wat nu veel minder lukt….”
In de 20e eeuw was de verkoop van diamant een quasi monopolie van De Beers, iets wat nu niet meer het geval is. Net als vele andere industrietakken moet ook diamant nu de wet van vraag en aanbod respecteren, iets wat behoorlijk pijnlijk is op dit moment. Tot op heden zijn de industriëlen van vroeger hier nog steeds niet voldoende aangepast aan deze nieuwe marktwetten.
Sinds het afgelopen jaar lijkt De Beers echter wel te begrijpen dat zonder zware inspanningen of campagnes de vraag niet kan stijgen. Het pompt dan ook miljoenen dollars in advertenties in de hoop dat de vraag zou stijgen in China en de Verenigde Staten, 2 belangrijke afzetmarkten wereldwijd. Indien deze diamantverkopers er zouden in slagen om de vraag wereldwijd terug te doen stijgen zou dit eveneens betekenen dat de prijs van diamant terug een mooie stijging kan laten optekenen de komende jaren. Bijgevolg is het investeren in deze sector nu spotgoedkoop vergeleken met de mogelijke returns. Een echte neerwaartse beweging lijkt niet aan de orde te zijn waardoor dit een mooie kans kan zijn voor de meer risicovolle belegger.
Bronnen:
[xyz-ihs snippet=”goud”]
Het bericht Diamonds are a girl’s best friend…. Waarom verkeert de sector dan in crisis? verscheen eerst op Beurs.com.