Wie koopt er goud?

Als je kijkt naar de evolutie van de goudprijzen, dan zien we het afgelopen kwartaal duidelijk een mooie opgaande trend. Maar zoals dat absoluut van toepassing is in de economie, betekent dat dat er meer kopers zijn geweest dan verkopers. Dat is een vrij logische conclusie.

Een van de belangrijkste drivers achter de goudrally zijn de centrale banken over de hele wereld. Vele ervan hebben hun goudreserves de afgelopen jaren enorm opgetrokken. Volgens het de onderzoeksinstelling, de World Gold Council, is dit een trend geweest die sinds de financiële crisis opmars maakt. Als we meer in detail gaan kijken, dan is het duidelijk dat de goudaankopen in een versnelling zijn geraakt sinds de tweede jaarhelft van vorig jaar. Toen zijn er maar liefst 336 tonnen goud aangekocht door de verschillende centrale banken.

Maar volgens analist Charles Morris, die het AtlasPulse rapport bewerkt, een goud nieuwsbrief, is er een wijziging gebeurd in het sentiment bij beleggers, zowel private als institutionele.

Volgens hem verklaren wijzigingen in de interesse van beleggers ongeveer 80 procent van de wijzigingen in de goudprijs. Wanneer zij kopen, stijgt de prijs, en wanneer ze verkopen, daalt de prijs. Zo eenvoudig is het eigenlijk.

ETF Securities, de indexfondsen leverancier, vertelde in februari nog dat het bedrag dat beleggers hebben gestopt in de Gold Bullion Securities, hun goudtracker, in die maand het grootste was sinds februari 2009. Beleggers stopten maar liefst 9,5 miljard pond in dit bekende vehikel.

Er is ook een grotere interesse vastgesteld voor gespecialiseerde goudfondsen. Volgens Hargreaves Lansdown, de goudwinkel, is BlackRock Gold & General een van de bestverkopende goudfondsen geweest bij hun klanten sinds het begin van dit jaar.

Ook BullionVault, een tradingwebsite voor fysiek goud, zei dat het aantal nieuwe rekeningen dat werd geopend door Britse ingezetenen in het eerste kwartaal maar liefst 90% hoger lag dan in dezelfde periode vorig jaar.

De conclusie is heel duidelijk: beleggers zoeken allemaal naar alternatieven om hun spaargeld te beleggen en om alle tegenpartijrisico’s tegen te gaan.

Vastgoed is geen goed alternatief, want dat wordt gefinancierd door schuld en is helemaal niet liquide.

Er blijft dus maar één waardig alternatief over: goud en zilver!

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]