Goudverkopen in Japan steeg tot en met maart substantieel nadat de Japanse centrale bank negatieve rente invoerde. Het geeft aan dat het negatieve rente beleid van centrale banken ervoor zorgt dat investeerders richting edelmetaal vluchten.
Volgens ’s lands grootste goud retailer, Tanaka Kikinzoku Kogyo K.K., steeg in vergelijking met een jaar eerder de omzet in goudbaren in het eerste kwartaal van 2016 zo’n 35 procent tot 8192 kilo. Eerder maakte de World Gold Council al bekend dat de vraag naar het edelmetaal in Japan in 2015 met 32.8 ton een verdubbeling betekende ten opzichte van 2014 toen er 17.9 ton door consumenten aan werd gekocht.
George Milling-Stanley, hoofd van het goud strategie team bij State Street Global Advisors – de op 1 na grootste vermogensbeheerder van de wereld ($2.4 biljoen op 30 juni 2014) – meent dat de prestatie die goud het eerste kwartaal neerzette geoorloofd was. Het bleek volgens hem niet om “hot money” te gaan en de stijging zal volgens hem dan ook aanblijven:
“We think most people were dangerously underweight gold or out of the market altogether. I would like to see gold go up steadily by about $100 in 2016, so to the $1,350 to $1,375 level by Christmas. That would be sustainable”
Volgens hem is er meer risico dat goud naar boven uit zal breken dan naar beneden. Toch presteert goud de afgelopen paar weken niet fantastisch. Volgens James Chen, schrijvend voor City Index, zal het op de korte termijn afhangen van de volatiliteit op de aandelenmarkten of van een verdere duidelijke verzwakking van de Amerikaanse dollar. In die gevallen kan goud weer positief terrein opzoeken.
Bij het ontbreken daarvan zou er zich echter een daling voor kunnen doen met het eerste steunniveau rond de $1190 en vervolgens de $1170. Een ander belangrijk steunniveau voor goud zou de $1140 zijn. Volgens Milling-Stanley is het laagste punt vorig jaar gezet en was er een solide steun te zien op $1050 per ounce. Lager dan dat ziet hij het absoluut niet gaan. Zij hebben zelfs het support level gezet tussen de $1150 en de $1200 per ounce.
Bronnen: City Index, CNBC, Bloomberg