China jaagt op goudmijnbouwbedrijven in het buitenland

china

China zou buitenlandse banken in activiteiten kunnen beperken in ’s werelds grootste goudmarkt wanneer zij weigeren mee te werken aan de geplande lancering van een in Chinese yuans gedomineerde benchmark-prijs voor het edelmetaal.

Naast Standard Chartered en ANZ zullen de grootste Chinese banken deel uit gaan maken van de 18 leden tellende nieuwe benchmark voor goud. Een grote stap voor China om haar invloed op de goudmarkt uit te breiden.

China heeft de steun van buitenlandse banken nodig. Maar die zouden nu op hun hoede kunnen zijn gezien de grotere wereldwijde controles op benchmarks na de manipulatie van de Libor-tarieven in de markt voor vreemde valuta.

Een bepaalde bron die niet genoemd wilde worden gaf tegen Reuters aan dat banken met invoervergunningen zullen worden geconfronteerd met “bepaalde acties” wanneer zij er voor kiezen niet deel te nemen aan de nieuwe Chinese benchmark.

‘S werelds grootste producent en consument van goud wilt met de benchmark graag haar invloed op de mondiale markten vergroten. De Chinese benchmark die in april gelanceerd wordt zal mogelijk een flinke deuk slaan in de relevantie van de huidige wereldwijde standaard, de in Amerikaanse dollars luidende prijs in Londen.

Ook zijn Chinese goudmijnbedrijven naarstig op zoek naar kansen buiten China om overnames te doen, waardoor de rol van China op de goudmarkt enkel uitdijt. Chinees mijnbouwbedrijf Zijin Mining Group Co. is een van de weinige die tot nu toe naar het buitenland is getrokken om mijnen op te kopen.

Wanneer rijke Chinese goudmijnbouwbedrijven gezamenlijk beginnen aan een buitenlands opkoopprogramma van buitenlandse mijnen vergroot China haar gewicht op de goudmarkt nog meer. En die kans is zeker aanwezig. Peter Grosskopf – CEO Sprott Inc, het moederbedrijf van Sprott Asset Management, dat een samenwerking op heeft gezet met Zijin Mining Group:

China has five to six gold companies. I have been in touch with all of them, and they all have plans for increasing assets overseas. These Chinese companies are well-capitalized and better positioned than their North American counterparts. Expansion opportunities are better globally than in China

China verbruikt zo’n 1000 ton goud per jaar en is goed voor bijna 30 procent van de wereldwijde vraag. Het land produceert ongeveer 450 ton goud per jaar zelf. China’s goudverbruik steeg in 2015 met 3,7 procent terwijl haar goudproductie voor het eerst daalde met 0,4 procent.

Bronnen: Reuters, Wall Street Journal

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]