Trans-Atlantisch akkoord op helling door Duitsland?

Afgelopen zondag was Obama in Hannover waar één van de belangrijkste punten de verdediging van het komende Trans-Atlantische akkoord was. Vergeleken met de gevaren van een Brexit is dit akkoord van een veel groter belang, zowel voor de Verenigde Staten als voor de Europese Unie.

Het akkoord dat twee van de grootste economische blokken ter wereld willen ondertekenen komt echter meer en meer onder druk te staan in onder andere Duitsland. Waar in eerste instantie de Duitse opinie het akkoord nog een kans wilde geven is dit de afgelopen maanden snel verminderd waardoor de druk op de Duitse politici stijgt om het te verwerpen.

TTIP (The Transatlantic Trade and Investment Partnership) reflecteert in Europa teveel het kapitalisme dat gedomineerd wordt door grote multinationals. Ook privacy problemen welke in de Verenigde Staten op een andere manier worden benaderd dan binnen Europa leveren de nodige problemen. Indien Duitsland dit akkoord niet meer laat doorgaan zou dit betekenen dat het gehele akkoord op de helling staat. Door de grote economische en politieke macht van de Duitsers is er geen praktisch alternatief mogelijk.

Deze week zijn een nieuwe ronde onderhandelingen gestart te New York, de 13e reeds. Bij het daadwerkelijk in voege gaan zou dit betekenen dat maar liefst 40% van de wereldeconomie binnen eenzelfde handelszone zou gebeuren. Dit zou werelds grootste vrije handelszone worden met maar liefst 800 miljoen inwoners. De Verenigde Staten zou door dit pact de economie zien groeien met 95 miljard euro en de Europese Unie zelfs nog meer met maar liefst 119 miljard euro. Daarnaast zouden er duizenden jobs bijkomen door de creatie van deze markt.

Terwijl de tarieven tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie nu reeds verminderd zijn zouden deze met TTIP nog verder dalen. Er zouden ook beperkingen wegvallen op het gebied van landbouw en een doorgedreven liberalisering van de economie. Voornamelijk in Europa ligt dit alles moeilijk. Ook de minder strenge kwaliteitseisen blijven een hekel punt binnen Europa.

De druk op de Europese Unie en de Verenigde Staten tot het sluiten van een akkoord is echter behoorlijk groot door de snel veranderende geopolitieke situatie. In Azië staan India en China te trappelen om de nieuwe economische en politieke machten te worden en ook in Zuid-Amerika groeit de concurrentie. Met dit Trans-Atlantisch akkoord kan het Westen makkelijker deze grote concurrenten aan. Indien dit zou falen dan zullen beide economische blokken sneller dan verwacht overvleugeld worden door India en China. Een falen zou ook symbolisch hard te verwerken zijn waarbij pijnlijk duidelijk zou zijn hoe beide partners niet meer op elkaar kunnen vertrouwen. Men is dus op termijn gedoemd tot samenwerking wil het zelf niet bedreigd worden op economisch gebied.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda’s (tip!), Maple Leafs, … en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.

 

 

Het bericht Trans-Atlantisch akkoord op helling door Duitsland? verscheen eerst op Beurs.com.