Philippe Gijsels wijst op ontbreken positieve katalysatoren!

Zal deze maand het bekende fenomeen/de bekende raad ‘Sell in May and go away’ weer van toepassing zijn? De kans is alleszins groot. De positieve katalysatoren ontbreken, volgens Philippe Gijsels, CIO van BNP Paribas Fortis.

In het begin van dit jaar, tot medio februari, waren de markten duidelijk negatief gestemd en bleven ze maar terrein verliezen. Daarna kwam het herstel door een mengeling van hoopgevende ingrediënten. De Chinese macro-economische cijfers verbeterden, de olieprijs ging opnieuw de hoogte in en de centrale banken werden actiever.

Deze katalysatoren vallen nu (deels) weg. Daarbovenop komen slechte bedrijfsresultaten, vooral uit de VS. Die waren dan wel boven verwachting, de prognoses waren echter helemaal niet hoog! Tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar daalde de winst met 7%!

De aandelenmarkten gaan de laatste tijd helemaal mee met de olieprijs. Een dalende olieprijs zorgt voor angst aangezien ongelukken in deze sector gevaarlijk zijn voor de gehele economie. De olieprijs is hersteld van haar dieptepunt, onder 30 dollar per vat, enkele maanden geleden, maar lijkt nu weer uit te toppen. De prijzen blijven vermoedelijk binnen een brede band die bepaald wordt door productiekosten. Boven de 45 dollar per vat kunnen de schalie-olieproducenten in de VS zich weer op de markt begeven en dan verhoogt het aanbod. Bij een fors lagere prijs wordt het echt wel zwaar voor de producenten en zullen die hun productie verlagen. De vraag zal bij die lage prijs ook weer wat aanzwengelen. Met een olieprijs die momenteel boven de 45 dollar noteert zullen we vermoedelijk weer wat gaan inleveren… en de markten dan ook.

De centrale banken zijn momenteel ‘on hold’. De ECB zal de effecten van haar meest recente stimulusbeslissingen nog wat willen afwachten, de Bank of Japan doet hetzelfde tot grote teleurstelling van de markten. De Federal Reserve wacht nog even af met de rente te verhogen maar klonk bij de laatste vergadering toch al iets meer hawkish.

Verder komt de vrees voor een afkoelende Chinese economie weer om de hoek kijken. De hoop ‘dat het misschien toch allemaal niet zo erg is’ was tevens een factor die de beurzen ondersteunde na het slechte jaarbegin.

De komende tijd blijven de positieve drijvers waarschijnlijk op de achtergrond en krijgen we gezelschap van onzekerheden rond geopolitieke kwesties. We denken dan aan een mogelijke grexit, Griekenland, Amerikaanse presidentsverkiezingen, terrorisme, …

Volgens Philippe Gijsels worden komende maanden zwaar. Door deze angst en onzekerheid doet goud het ook zo goed! Op langere termijn blijft het plaatje wel positief.

bron : http://tv.tijd.be

foto : http://tv.tijd.be

Het bericht Philippe Gijsels wijst op ontbreken positieve katalysatoren! verscheen eerst op Beurs.com.

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]