Alle markten onder druk wegens Federal Reserve

Alle markten staan wereldwijd onder druk nadat woensdagavond uit gepubliceerde notulen bleek dat de Amerikaanse Federal Reserve dichter bij een renteverhoging is dan gedacht. Mits de economische cijfers zo’n rentestap verantwoord houden lijken de centrale bankiers hun blik op juni te hebben gericht en dat tempert de aandelenmarkten. Ook op de valutamarkt hebben de Fed-notulen duidelijk effect met een sterke dollar tot gevolg ten koste van alle andere valuta’s, inclusief goud. Ook grondstoffen hebben het zwaar te verduren.

De reactie op de obligatiemarkt was snel te bemerken waarbij het rendement op Amerikaanse tweejaars obligatie naar het hoogste niveau sinds maart ging. Ook staatsobligaties in Europa daalden. De S&P 500 daalde tot het laagste niveau in 2 maanden tijd wegens de bezorgdheid tot renteverhoging. De kansen op een renteverhoging in juni zijn volgens de markt ondertussen gestegen van 4 procent eerder deze week tot 32 procent.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus noemde het opvallend dat ook de aandelenmarkten in Europa daalden, terwijl de euro verzwakte. Vaak stijgen de koersen bij een lagere euro, aldus de beleggingsadviseur, vanwege de gunstige effecten die dit heeft op de Europese export.

Deze grilligheid is volgens de marktkenner vooral te verklaren door de onzekerheid waartegen de markten aankijken. Allereerst de onzekerheid of de Britten wel bij de Europese Unie blijven en vervolgens de verkiezingen in Spanje. Maar in principe is de hoofdoorzaak de onzekerheid die de Fed aan de markten meegeeft. Beleggingsstrateeg Ben Steinebach van ABN Amro acht een renteverhoging op korte termijn onwaarschijnlijk:

Uit de notulen blijkt dat nogal wat leden van de Fed een spoedige renteverhoging het overwegen waard achten, omdat het goed gaat met de Amerikaanse economie. De Fed laat echter niet alleen de binnenlandse omstandigheden meewegen, maar ook het feit dat de dollarschulden van opkomende landen sterk zijn toegenomen. Bovendien hebben sommige landen hun valuta’s aan de dollar gekoppeld

Een rentestap in juni sluit Steinebach zelfs vrijwel uit. De Amerikaanse economie groeide nauwelijks in het eerste kwartaal, met slechts 0,5 procentpunt op jaarbasis. Fed ambtenaren zijn voorzichtig aangaande economische gegevens maar lijken ook de deur open te houden voor een renteverhoging, met de hoop gericht op de consument. Die consument zal hoogstwaarschijnlijk niet thuis geven en met alle aandelenmarkten dalende behalve de dollar lijkt er geen enkele sprake te kunnen zijn van mogelijkheid tot renteverhoging in juni.

Bronnen: Reuters, Bloomberg, IEX, DFT

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]