FED: komende maanden geen renteverhoging te verwachten

Een beslissing omtrent een renteverhoging van de FED in juni is alvast van de baan, ook juli lijkt onwaarschijnlijk en zelfs september is geen zekerheid meer. Dit is in een notendop de tijdlijn die de FED momenteel nog hanteert om de rente te doen stijgen (zoals maanden geleden werd aangekondigd).

Janet Yellen, Chair of the Board of Governors of the Federal Reserve System, maakte dit nieuws maandag bekend. Voor investeerders en economen was dit ronduit slecht nieuws waarbij nogmaals onrechtstreeks benadrukt wordt dat de Amerikaanse economie minder gezond is dan men doet uitschijnen. Ze verklaarde dat de economie “momenteel” nog niet voldoende sterk is om een nieuwe renteverhoging aan te kunnen. Het slechte nieuws wat er bij gebracht werd is het feit dat dit mogelijks ook de komende maanden niet het geval zal zijn.

Terwijl het “volste vertrouwen” wordt behouden in de Amerikaanse economie en de Amerikaanse burger was er toch enige vrees in haar toespraak te horen. Dit onder andere met de nadruk op het gradueel verhogen om de prijsstabiliteit te behouden en een maximale werkgelegenheid na te streven. Kortweg samen te vatten als de onmogelijkheid om nog een snelle renteverhoging door te voeren welke men hoopte te doen in 2016-2017.

Enkele belangrijke zaken die de FED deed twijfelen waren de zwakke werkgelegenheidscijfers in mei, de zwakke investeringen, internationale risico’s en de inflatieproblematiek. Een eventuele Brexit komt hier in juni in het slechtste geval nog bij wat de gehele wereldeconomie absoluut kan missen op dit moment. De werkgelegenheid steeg in mei slechts met 38000 arbeidsplaatsen, de zwakste groei in bijna 6 jaar. Terwijl Yellen benadrukt dat ze vertrouwen heeft in de “positieve krachten” omtrent de werkgelegenheid tonen de cijfers net het omgekeerde aan.

De grote vraag is voornamelijk als de Verenigde Staten een groei kan blijven optekenen op een zelfde moment als de wereldeconomie aan het afglijden is naar een nieuwe recessie. Dit gaande van Zuid-Amerika met landen als Brazilië en Venezuela tot Rusland en China. Tal van deze landen zijn ondertussen in de problemen geraakt zonder enige kans op een snelle heropleving.

Een ander aanhoudend probleem is het Europese continent welke één van de belangrijkste economische en militaire partners is van de Verenigde Staten. Na een voorlopig opgeloste Grexit komt er nu het risico van een Brexit bij. Dit is op zich reeds een economische drama op wereldvlak welke nog niet te vergelijken is met het risico op een Euro-falen. Indien dit domino-effect daadwerkelijk zou optreden, dan zou de wereldeconomie ongetwijfeld afglijden naar een nieuwe zware recessie.

Waar het rentewapen enkele jaren geleden volop kon uitgespeeld worden is dit nu niet meer het geval. Een andere vaak gebruikte methodiek is het overspoelen van de markt met goedkope leningen, maar ook dit is reeds tot het uiterste toegepast. Met het langzaam verhogen van de rente probeert de FED dan ook alvast iets in handen te hebben als de wereldeconomie opnieuw kopje onder gaat. Helaas lijkt het erop dat dit laatste te laat of niet meer zal gebeuren.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]