Drie amateur archeologen hebben in Denemarken de grootste goudontdekking ooit gedaan dat afkomstig is uit het Viking tijdperk. Zij vonden zeven armbanden – zes gouden en één zilveren – op een locatie in Jutland waar in 1911 al eerder goud werd gevonden.
De groep ontdekte de stukken van in totaal bijna 1 kilo in een veld in Vejen. Marie Aagaard Larsen, een van de betrokken archeologen, was met behulp van haar metaaldetector slechts 10 minuten begonnen aan de zoektocht toen ze al op het goud stuitte. Marie Aagaard Larsen:
“We really felt that we had found the gold at the end of the rainbow when we found the first ring, but when more appeared it was almost unreal”
Het Deense Nationaal Museum geeft aan dat de vondst zo’n 1100 jaar oud moet zijn. De Vikingtijd was van ongeveer 800 tot 1050. Lars Grundvad van het Sønderskov Museum, die halverwege de vondst door de archeologen erbij werd geroepen, had al een vermoeden dat de omgeving meer verborgen schatten zou kunnen herbergen.
De vondst van zo’n 900 gram goud werd gedaan in hetzelfde gebied waar in 1911 een 67 gram zware gouden ketting uit het Viking tijdperk werd gevonden. Deskundigen zijn van mening dat het waarschijnlijk deel uitmaakt van dezelfde collectie.
Een totale vondst van 750 gram goud was tot nu toe de zwaarste vondst ooit. Die vondst werd gedaan in Vester Vestad in het zuiden van Jutland.
Het museum beschreef enkele van de gouden voorwerpen als zijnde ontworpen in de ‘Jelling stijl’, een stijl die in verband wordt gebracht met Viking elite.
Volgens Peter Pentz, Viking deskundige en conservator van het Nationaal Museum van Denemarken, betreft het armbanden die waarschijnlijk gegeven werden door stamhoofden als een soort “eed ringen”, gegeven aan trouwe luitenanten. Hij heeft echter geen verklaring waarom de armbanden begraven zijn. Pentz:
“The treasure could have been buried in some sort of ritual in the 900s. But it may also be the case that the treasure was buried because someone wanted to take care of it, and then for some reason never retrieved it”
Het maakt het des te interessanter voor geïnteresseerden en archeologen om de omgeving volledig te onderzoeken. Wellicht kunnen nog andere ontdekkingen worden gedaan.
Het team dat de ontdekking heeft gedaan zal worden gecompenseerd voor de vondst. De sieraden zullen tentoongesteld worden bij het Sønderskov Museum voordat het naar het Nationale Museum van Kopenhagen wordt gehaald alwaar verder onderzoek zal worden gedaan.
Bronnen: Natmus, Washington Post, Ancient Origins
[xyz-ihs snippet=”goud”]