‘Veilige havens’ worden steeds duurder

Veilige havens zoals goud, obligaties en USD, waren al een tijdje in trek door de onzekerheden omtrent de slabakkende wereldeconomie. Het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie heeft de populariteit van deze assets alleen maar versterkt tot op een hoogte waarop deze veilige havens prijzig beginnen te worden.

De vraagt rijst nu of beleggers en investeerders bereid zijn om de volle pot te betalen om hun kapitaal veilig te stellen.

David Brett, investment writer bij Schroders, merkt op dat de veilige havens aan de dure kant beginnen te worden, hij verwacht dat de populariteit gestaag zal afnemen de komende maanden zolang de twijfels omtrent Europa, de brexit en de wereldeconomie blijven bestaan.

Het vertrouwen bij beleggers heeft een flinke opdoffer gekregen na de uitslag van het Brits referendum. Als reactie hierop is er een massale kapitaalverschuiving ontstaan richting goud en USD omdat er verwacht wordt dat een eventuele brexit de EU uit elkaar kan drijven en daardoor dus de euro flink in waarde zal dalen.

Maar het is niet enkel een vertrek van Groot-Brittannië dat de klok slaat. Andere zorgen die beleggers richting veiligheid duwen, zijn een recessie in het VK, een vertraging van de economische groei in Europa en de wereld en de toenemende wereldwijde politieke risico’s.

Verder heb je ook nog de QE van de Europese Centrale Bank waarbij eerst geld wordt gepompt in kwalitatieve assets en daarna pas in meer risicovolle beleggingen.

Op zich kunnen beleggers niets verkeerd doen met de veilige assets, neem nu bijvoorbeeld goud. Dit zal bij elke onzekerheid op de financiële markten een oord van toevlucht zijn. Onzekerheden zijn van alle tijden en zullen altijd voorkomen op het wereldtoneel.

Cyclische aandelen

Volgens verschillende experts bestaat er een andere mogelijkheid dan de huidige veilige havens vermits de betreffende beleggingsklasse toch al min of meer op zijn dieptepunt. Het gaat dan over cyclische aandelen die meebewegen met de evolutie van de economie.

Vermits er zoveel onzekerheid heerst over de wereldeconomie, noteren deze aandelen zeer laag. In principe kunnen deze dan ook maar één kant op.

Bij een blijvende onzekerheid, zullen de aandelen op hetzelfde lage pitje blijven noteren maar bij een aantrekkende economie bewegen deze cyclische aandelen mee naar boven.

Beleggers die niet de hoge prijs willen betalen voor goud, USD en obligaties, kunnen met de nodige durf instappen in dit soort aandelen. Bovendien keren de meeste cyclische aandelen ook nog eens een aardig dividend uit, aldus de experts.

Bronnen: Analist, Beursduivel

Foto: Pixabay

 

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda’s (tip!), Maple Leafs, … en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.