Normandië hotspot om goud te vinden

Foto: Flickr

Een Fransman heeft in een huis dat hij erfde, in het Normandische Evreux, 100 kilo goud gevonden ter waarde van zo’n 3,5 miljoen euro.

Het ging om maar liefst 5.000 gouden muntstukken, twee goudstaven van 12 kilo en 37 goudstaven van 1 kilo.

De buit bleek goed verstopt. Pas toen de nieuwe eigenaar het huis leeg begon te halen en eind vorige maand de meubels begon te verplaatsen werd het goud ontdekt.

Het goud was op verschillende plaatsen in het huis verstopt, onder meubels, linnengoed en in de badkamer. Daarnaast was er ook goud verstopt in een whiskyfles en in een conservenblik onder een meubel.

De erfgenaam kon ook nog eens aantonen dat het goud van legale herkomst is. Het goud blijkt te zijn gekocht in de jaren ’50 en ’60, aangezien er echtheidscertificaten bij zijn gevonden.

Inmiddels is het goud verkocht aan Franse en internationale kopers, aldus veilingmeester Nicolas Fierfort tegen de Franse krant La Dépêche.

De krant baseert zich op informatie van de veilingmeester, die de goudschat begin deze maand via meerdere veilingen voor 3,5 miljoen euro heeft verkocht.

Helaas moet de vinder over de opbrengst waarschijnlijk wel 45 procent aan de Franse belastingdienst afstaan, die erfbelasting over de goudschat kan innen.

Ook zal de fiscus niet nalaten te verifiëren of de overledene al die jaren wel vermogensbelasting over zijn goudvoorraad heeft betaald. Als dat niet zo is, moet de erfgenaam ook die achterstallige belasting nog voldoen.

Het is niet de eerste keer dat er verborgen goud wordt gevonden in dit gedeelte van Normandië.

In 2011 vonden drie bouwvakkers voor bijna een miljoen euro aan goudbaren en munten in de achtertuin van een huis waar ze aan het werk waren.

Er bleken verschillende grote glazen potten bergraven, waarin 16 goudstaven en 600 gouden munten in verstopt zaten.

Waarschijnlijk ging het om een goudschat uit de Tweede Wereldoorlog, de munten waren geslagen in 1924 en 1927.

De bouwvakkers spraken onderling af om de eigenaar van het huis niets te laten weten van hun ontdekking.

Ze hielden de buit dus voor zichzelf om het vervolgens door te verkopen aan een muntenverzamelaar.

Tegen de tijd dat de belastingdienst ze wist te achterhalen hadden ze zichzelf al getrakteerd op een flink aantal auto’s en motoren, honderdduizenden euro’s gespendeerd aan levensverzekeringen en verbeteringen aan hun eigen huis.

De mannen werden vervolgens voor het verdonkeremanen berecht en kregen voorwaardelijke straffen van twee jaar.

Bronnen: The Guardian, The Telegraph, New York Daily News, La Dépêche

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]