De Duitse centrale bank weet haar goudreserves veel sneller te repatriëren dan oorspronkelijk gepland.
De Bundesbank gaf vandaag aan in 2016 111 ton goud te hebben gerepatrieerd dat opgeslagen lag bij de Federal Reserve in New York.
Het betreft de laatste tranche van de in totaal 300 ton dat gepland was voor repatriëring vanuit de VS.
Ook wist het te melden dat vanuit Parijs nog eens 105 ton was teruggehaald. Enkel vanuit Parijs zal volgens planning nu nog enkel 91 ton moeten worden teruggehaald.
Dat blijkt toch een opmerkelijk snelle gang van zaken.
De bank begon in 2013 met de repatriëring naar Frankfurt. 300 ton goud zou terug gehaald worden vanuit New York en 374 ton goud vanuit Parijs.
Dat ging in 2013 bijzonder langzaam met slechts 5 ton uit New York en 32 ton uit Parijs. Vanaf 2014 kwam er eindelijk wat vaart in de zaak.
In totaal weet de Bundesbank nu al 583 ton goud te repatriëren van de in totaal 674 ton.
En dat binnen een veel korter tijdsbestek dan gepland.
De planning was om tegen 2020 de goudvoorraden in Frankfurt te hebben aangevuld, maar nu ligt de bank op schema om tegen eind 2017 de helft van haar totale goudvoorraden terug op Duitse bodem te hebben.
Dat de vele goudstaven nog in het buitenland lagen was voornamelijk een voortvloeisel uit de Koude Oorlog.
Duitsland lijkt een stuk zelfverzekerder te zijn nu die dreiging is geweken.
Ook een dreiging aan de Westzijde lijkt niet ter sprake. Bundesbank bestuurslid Carl-Ludwig Thiele:
“We have a lot of discussions about Trump, regarding implications on monetary policy, macroeconomics, etc., but we trust the central bank of the U.S. Trump has not triggered a discussion about the storage facility in New York”
De Bundesbank is tevreden met de helft van het goud op eigen bodem en geeft aan geen plannen te hebben om nog meer reserves te verhuizen.
Thiele voegde er verder aan toe dat de Britse plannen om de EU te verlaten geen invloed zullen hebben. Londen is en blijft een belangrijke handelsmarkt voor goud en een veilige plek voor opslag, zo gaf hij aan.
De totale kosten van de repatriëring, dat deels via Zwitserland verliep, komen uit op 6,9 miljoen euro.
Zodra de volledige verhuizing is afgerond, zal de Bundesbank 1236 ton in New York aanhouden, 432 ton in Londen en de rest – 1619 ton – in Frankfurt.
Dat betreft 47,9 procent op Duitse bodem, van de in totaal 3.064 ton aan Duitse goudreserves.
Bronnen: CTV News, Reuters, Washington Post, Bundesbank
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]