Meer dan 6.000 afgevaardigden namen afgelopen week deel aan de vierdaagse Mining Indaba conferentie in Kaapstad. Gisteren was de laatste dag van het mijnbouwevent dat dit jaar voor de 23e keer werd gehouden.
Het evenement is een uitgesproken kans voor voornamelijk Afrikaanse leiders om investeringsmogelijkheden aan buitenlandse partijen te presenteren, maar ook worden er verschillende debatten gevoerd en – uiteraard – genetwerkt.
Executives van bedrijven als Anglo American, Rio Tinto Group en AngloGold Ashanti waren uitgenodigd om op Afrika’s grootste jaarlijkse mijnbouwconferentie te spreken.
Terwijl vorig jaar nog een bedompte sfeer te bekennen was, het evenement werd gehouden op een moment dat grondstoffenprijzen op een dieptepunt waren beland, werd het evenement dit jaar overheerst door positiviteit.
Dat de mijnbouw een belangrijke rol in de wereldeconomie speelt staat buiten kijf, maar in principe bestaat er geen continent waar de mijnbouw zo’n grote impact heeft dan in Afrika.
En de laatste jaren bleek de mijnbouwsector niet bepaald in goeden doen. Het Afrikaanse continent voelde dat misschien nog wel het meest.
Beleggers waarderen Zuid-Afrikaanse mijnbouwaandelen dan ook al jaren goedkoper dan mondiale conculega’s.
De FTSE / JSE Africa Mining Index verhandeld tegen 1,3 maal de boekwaarde in vergelijking met 1,9 maal voor Bloomberg’s World Mining Index.
Zuid-Afrikaanse mijnbouwaandelen verhandelden de afgelopen 5 jaar altijd tegen korting in verhouding met de rest van de wereld, enkel één maand in 2013 was dat niet het geval.
Michael Rawlinson, co-head metals and mining investment banking bij Barclays:
“South Africa has good infrastructure, it’s got great technical skills, it’s got a long history of mining. But that long history means the best deposits have already been developed. To compensate for that it needs to be easy. That easiness is gone”
Toch was er reden tot optimisme gezien de opleving van de sector afgelopen jaar. De koper-, lood- en tinprijs steeg met zo’n 20 procent in de laatste helft van 2016. IJzererts steeg zelfs met 100 procent op een jaar tijd. En ook goud en zilver weten te presteren.
Ook de Wereldbank voorspelt een goed jaar voor de grondstoffensector en al deze factoren waren voelbaar afgelopen week.
Het aantal aanwezigen steeg met zo’n 50 procent. Er bleken minder geluids- en technische problemen en zelfs het eten smaakte volgens sommigen beter.
Ook bedrijven zien tekenen van herstel: Rio Tinto gaf aan dat haar jaarlijkse winst was gestegen met 12 procent.
Randgold Resources, dat maandag een winststijging van 38 procent bekend maakte, gaf tevens aan dat zij een 52 procent hoger dividend uit wil gaan keren.
Anglo American kende in 2015 werkelijk een rampjaar maar haar aandeel wist over 2016 als een van de beste te presteren in de FTSE 100.
Indaba’s Managing Director Alex Grose gaf dan ook aan:
“There is a general feeling that the industry is coming back”
Bronnen: Eye Witness News, Bloomberg, Mining Indaba, How we made it in Africa
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]