Het hoeft geen betoog dat de goudprijs gemanipuleerd wordt door de centrale banken. We moeten daar niet flauw over doen; het gebeurt nu eenmaal en een vooraanstaande kracht zoals Alan Greenspan, de voormalige voorzitter van de Amerikaanse Fed, gaf het zelfs open en bloot toe. Waarom dus nog ontkennen?
Als je kijkt naar de interactie tussen de verschillende partijen die erbij betrokken zijn, namelijk de Amerikaanse Fed, de Europese ECB en het IMF, dan vallen alle puzzelstukjes in elkaar.
Goudprijsmanipulatie is van alle tijden. Denk maar aan de centrale banken die in de jaren 60 veel goud op de markt dumpten om de officiële goudprijs naar beneden te drukken. Dit stond bekend als de ‘London Gold Pool’ waarbij naar schatting 78 miljoen ounce goud op de markten werd gedumpt tussen 1961 en 1968.
Toen Nixon de band tussen het goud en de dollar losliet op 15 augustus 1971, begonnen de echte problemen met het wereldwijde monetaire systeem. De reden waarom Nixon toen de band tussen beide activa losliet, was om te vermijden dat het Amerikaanse goud naar het buitenland zou vloeien. De Amerikaanse overheid drukte op dat moment immers een enorme hoeveelheid papiergeld. Landen zoals Frankrijk ruilden dollars in voor echt goud. Dat dwong Nixon om de omzetbaarheid van dollars in goud op te schorten, zodanig dat de Verenigde Staten zijn overblijvende goudreserves probleemloos kon aanhouden.
Maar er was een probleem: het omzetten van goud in fysiek goud was slechts één onderdeel van het grote probleem waarmee de goudmarkt en -industrie geconfronteerd werd. De wereldwijde goudvraag zou tegen 1980 immers 63 miljoen ounce goud bedragen, een toename van 42,5 tot 45 miljoen ounce in 1972. Je merkt dat er een groot probleem was. Want aan de andere kant werd verwacht dat de aanvoer van goudmijnen zou dalen tot 38-41 miljoen ounce in 1980. Dat zorgde voor een enorm netto deficit in goud.
De conclusie is dat manipulatie van goud en andere activa in het algemeen op korte termijn wel iets oplevert, maar op lange termijn alleen maar problemen brengt en toch niet tegen te houden is. De fundamentals komen steeds naar boven. Doe er als belegger uw voordeel mee!