In 2016 daalde de wereldwijde goudexploratie tot het laagste niveau sinds 2006 naar 3,3 miljard dollar.
Volgens een rapport van S&P Global Market Intelligence kwam die daling neer op een vermindering van 643 miljoen dollar aan investeringen in exploratieactiviteiten. Een daling van 16,3 procent.
Maar terwijl er in de gehele wereld minder uit wordt gegeven in exploratieactiviteiten zien we dat er in Australië juist een opkomst is in activiteit.
In Australië herstellen de uitgaven in goudexploratie zich in rap tempo.
Het Australisch Bureau voor de Statistiek gaf aan dat die uitgaven tot maart van dit jaar waren opgelopen met 30 procent tot 653,5 miljoen Australische dollars.
Daarmee nam Australië, voor het eerst sinds 2003, de koppositie van Canada over gezien de uitgaven aan exploratieactiviteiten, aldus S&P.
Trent Allen, analist bij Citi:
“ASX-listed gold companies were able to resume exploration in Australia earlier than their global colleagues due to the weakness of the Australian dollar, which lifted margins and lowered the US dollar costs from 2013”
De goudprijs kende vorig jaar een gemiddelde van 1.250 dollar, in 2012 was dit nog 1.668 dollar.
Maar goud in Australische dollars wist in 2016 de 1.680 dollar per ounce aan te doen wegens de zwakkere lokale munt.
Dit zorgde voor hogere winstmarges voor Australische producenten.
De lagere prijzen die subcontractors vroegen, wegens de wereldwijde recessie in de sector, hielpen ook mee.
Terwijl de meeste grote goudmijnbouwproducenten zich de laatste jaren focusten op het herstellen van hun balansen en het afbouwen van schuld, hebben de Australische mijnbouwbedrijven hun exploratieprojecten dus juist uitgebreid.
Stuart Tonkin, ceo van exploratiebedrijf Northern Star:
“There is more optimism in Australia and that is on the back of new discoveries and development projects but that is different to the global trend of declining reserves. Still, gold is getting harder to find and more expensive to extract”
Afgelopen week was er de Diggers & Dealers mijnbouwconferentie in Kalgoorlie Australië.
Daarop kwamen sinds 2012 niet meer zoveel mensen op af als nu het geval.
Paul Hissey, analist bij de Royal Bank of Canada gaf aan dat de atmosfeer erg positief was en met alle recht, gezien de ontwikkelingen en vooruitzichten in de Australische mijnbouwsector.
Jake Klein, voorzitter van Evolution Mining, noemde Australië een van de meest mijnbouwvriendelijke landen, bijzonder rijk aan grondstoffen en met betrouwbare jurisdictie.
“Australië is een godsgeschenk voor mijnbouwbedrijven“, aldus Klein.
Bronnen: Financial Times, Diggersndealers, Fin Feed
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]