Het is officieel: Rusland is de nummer 1 goudkoper ter wereld. De centrale bank van het land verwierf immers 201 ton van het edelmetaal in 2016. Dat blijkt uit berichten van de World Gold Council (WGC). In scherp contrast daarmee blijven de Russische private aankopen van fysiek goud extreem laag.
Rusland is de grootste officiële aankoper van goud ter wereld en de derde grootste producent. Maar het moet zijn volledige potentieel nog waarmaken, zegt Tatiana Fic, directeur centrale banken en publiek beleid voor de WGC, in de septembereditie van Gold Investor.
De Russische centrale bank overtrof alle anderen met zijn aankopen van 201 ton goud vorig jaar. Ze kocht zelfs nog meer goud dan de People’s Bank of China, die 80 ton aankocht en op de tweede plaats kwam, gevolgd door de National Bank of Kazakhstan, die 36 ton goud aankocht volgens cijfers van de WGC.
In het algemeen heeft de Russische centrale bank de afgelopen tien jaar 1.250 ton goud bij zijn reserves gevoegd, waardoor het totaal uitkwam op 1.700 ton. Dat is een enorme hoeveelheid voor dit land.
De belangrijkste reden voor de Russische centrale bank om zoveel goud aan te kopen, is de diversificatie van haar reserves. Het gele edelmetaal is immers ook een afdekking tegen politieke en juridische risico’s, wordt algemeen gesteld.
Tezelfdertijd heeft Rusland de goudproductie aanzienlijk opgetrokken. Ze is namelijk bijna verdubbeld sinds 1995. In de laatste tien jaar alleen al heeft het land meer dan 2.000 ton goud gemijnd, met een verwachte productie van zo’n 300 ton dit jaar, die tegen 2030 zal uitkomen tegen 400 ton.
De redenen die de Russische centrale bank aanhaalt om goud te kopen, komen perfect overeen met de redenen die particuliere beleggers ook hebben, namelijk afdekking van allerhande risico’s en diversificatie van het muntrisico binnen een breder gespreide portefeuille.
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]