Veilige havens moeten achteruit - Goudhub

Veilige havens moeten achteruit

Als we kijken naar de evolutie op de financiële markten, dan is er maar één devies: risk on. Inderdaad, de afgelopen weken zijn beleggers opnieuw veel risico gaan nemen. Hoewel de geopolitieke spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten nog steeds onverminderd aanwezig zijn, gaan beleggers uit goud, de yen en Amerikaanse Treasuries, en gaan ze op zoek naar meer riskante activa. Deze evolutie betekent dat ook de goudprijs onder druk komt te staan.

Op maandagochtend noteren we rond de 1291 USD per ounce. We schreven hier al eerder dat een doorbraak onder het technisch belangrijke steunniveau van 1300 USD per ounce een significante beweging zou zijn voor het goud, en zo geschiedde ook.

Een verklaring zou kunnen zijn dat beleggers de huidige toestand op de markten als de ‘new normal’ beschouwen. Dat betekent dat ze gewend zijn geraakt aan de huidige toestand van geopolitieke spanningen en dat ze daarom niet meer naar goud gaan vluchten zoals voordien. Andere zaken waarin zij kunnen beleggen en die ook als veilig worden beschouwd, zijn Amerikaanse staatsobligaties, de yen en de USD.

Maar het grote probleem met al deze beleggingen is dat het nog steeds beleggingen zijn binnen het systeem. Treasuries worden aangehouden op een effectenrekening, en munten worden ook aangehouden op een rekening. Conclusie is dat deze zaken nog altijd binnen het banksysteem zitten, en dat je er dus bij momenten van grote stress nog altijd niet zomaar aan kan.

Daarom is en blijft goud en zilver een grote aanrader voor beleggers.

Het is immers nog steeds het enige actief dat buiten het banksysteem te bewaren valt, naast vastgoed, maar daar heb je uiteraard grote kosten aan.

Goud kopen en wegleggen is nog altijd een vrij onorthodoxe belegging, maar dat doen de meeste beleggers gewoon niet.

De meeste komen niet verder dan een ETF, maar dat biedt niet dezelfde veiligheid als een echte belegging in fysiek goud.

[xyz-ihs snippet=”goud”]