Sinds de Russische president Vladimir Putin in 2014 aan zijn geopolitieke offensief begon in Ukraine, kende goud in 2016 haar eerste jaarlijkse winst in vier jaar tijd en ook dit jaar eindigt het edelmetaal hoogstwaarschijnlijk hoger.
Het kijkt tot nu toe tegen een winst aan van meer dan 10 procent, hoewel de goudprijs precies een maand geleden voor dit jaar nog haar hoogste punt aandeed op 1.345 dollar per troy ounce.
Dat betekende toen een stijging van meer dan 17 procent ten opzichte van 1 januari 2017.
De Russische centrale bank verdubbelde ondertussen de snelheid in goudaankopen.
Dat zorgde er voor dat, sinds Putin 17 jaar geleden aan de macht kwam, het percentage goudreserves ten opzichte van haar totale reserves haar hoogste punt aandeed.
Enkel het tweede kwartaal nam de Russische centrale bank al 38 procent aan goudaankopen voor haar rekening gekeken naar goudaankopen door alle centrale banken.
Ook in augustus heeft de Russische centrale bank opnieuw aan goudreserves toegevoegd.
Er werden wederom 500.000 ounces bijgekocht, of 15,5 ton.
In een jaar tijd groeide de goudreserves van de centrale bank met een waarde van meer dan 8,5 miljard dollar tot 73,5 miljard.
Daarmee houdt de Russische centrale bank nu zo’n 17 procent van haar reserves in goud aan.
De Russische goudreserves zijn sinds juni 2015 met liefst 465 ton toegenomen. Reserves staan tot nu toe op 1.745 ton.
De afgelopen tien jaar heeft Rusland zo’n 2.000 ton goud weten te produceren en meer dan 1.250 ton daarvan aan haar reserve toegevoegd.
Daarmee is de centrale bank van Rusland de grootste koper van het edelmetaal van alle centrale banken, en staat het land in de top 3 van landen die het meeste goud produceren.
Wanneer haar accumulatie van het edelmetaal op deze wijze aan blijft houden zal het naar verwachting China, dat 1842 ton goud bezit en de op vier na grootste goudreserves van de wereld heeft, begin 2018 inhalen in officiële goudreserves.
Bronnen: The Independent, WGC, CBR, Bloomberg
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]