Goud wordt van oudsher gezien als grote veilige haven. Ten tijde van onrust en chaos het actief om op in te zetten. En beide zijn in principe ruim voorradig.
Kijken we bijvoorbeeld naar het dagelijkse nieuws:
De dodelijkste schietpartij in de VS ooit. Een onvoorspelbare Amerikaanse president die aanstuurt op een nucleaire oorlog met Noord-Korea. Een wereldwijd uitpuilende schuldenberg.
En zo kunnen we nog even verder.
Toch blijken er bijzonder weinig mensen interesse te hebben in het edelmetaal.
Hoewel het dit jaar een stijging kent van boven de tien procent stond het een maand geleden nog op een stijging van boven de vijftien procent.
Goud gaat dus op het moment hard lager. Het zal deze week hoogstwaarschijnlijk weer lager uitgaan en dat voor de vierde week op rij.
Dat betekent de langste daling op rij dit jaar.
De goudprijs doet nu haar laagste punt op twee maanden tijd aan en koerst rond de 1.260 dollar per ounce.
Bloomberg laat daarnaast weten dat data van de U.S. Mint aangeeft dat verkopen van gouden munten, in de eerste negen maanden van dit jaar, op het laagste punt staat in 10 jaar tijd.
Het metaal blijkt dus minder en minder in trek.
Beleggers zijn volgens Peter Thomas, vice president bij Zaner Group, duidelijk op zoek naar betere rendementen, vooral in aandelenmarkten.
Ook te zien aan de recordhoogtes die de S&P 500 Index aandoet.
Toch is het vreemd te noemen dat ook typische veilige havens het niet belabberd doen, zoals lange termijn Treasuries en goud.
Een stijging van meer dan 10 procent mag toch zeker nog steeds noemenswaardig heten.
Een vreemde manifestatie aldus Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager bij BlackRock’s Global Allocation Team.
Er wordt van het moeilijk te waarderen actief vaak verwacht dat het best weet te presteren wanneer er sprake is van of stijgende inflatie en/of stijgende volatiliteit.
Wat dit jaar opvallend is, is dat er sprake is van zowel een dalende inflatie alsook een lage volatiliteit en toch een stijgende goudprijs.
Koesterich is van mening dat er genoeg redenen zijn om op goud in te blijven zetten. Hij zet liever in op de diversifiërende eigenschappen van goud dan een mogelijke verbetering in politieke stabiliteit.
Niettemin adviseerden JPMorgan-analisten om short te gaan op goud. Zij menen dat het juist geoorloofd is niet teveel te verwachten van goud als politieke hedge.
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]