China blijft dit jaar verrassen, want de goudconsumptie is maar liefst 15,5% gestegen tijdens de eerste drie kwartalen van 2017. Dat blijkt uit de jongste nationale cijfers die op woensdag werden vrijgegeven.
De vraag is al gestegen tot 816 ton, volgens de China Gold Association. De aankopen van goudstaven gingen met 44,5% de lucht in, terwijl de aankoop van gouden juwelen met 7,44% steeg. Dat komt overeen met respectievelijk 222 ton en 504 ton.
De fysieke goudmarkt doet het naar verluidt goed omwille van de toenemende consumptie in de second- en third tier steden. Hierdoor gaat de vastgoedmarkt afkoelen en hetzelfde geldt voor de volatiele effectenbeurs. Dat vertelde het Xinhua News Agency.
Aan de productiezijde was de goudoutput 3,7% gedaald tijdens de eerste drie kwartalen van 2017 in vergelijking met het vorige jaar, goed voor een totaal van 375 ton.
In een recent rapport van RBC Capital Markets merkte grondstoffenstrateeg Christopher Louney op dat de fysieke goudvraag een kritieke component is om rekening mee te houden wanneer je een voorspelling wil maken over de toekomstige prijsevoluties.
Louney wees ook uit dat China een erg belangrijke markt is voor de vraag van consumenten. India en China alleen al vertegenwoordigen meer dan 50% van de wereldwijde vraag naar juwelen, staven en munten tijdens elke periode. China is een positieve factor en zit duidelijk in een opwaartse trend. De analisten verwachten dat deze trend nog wel even zal aanhouden gelet op het divergerende beleid tussen de twee grootste consumenten ter wereld.
We kunnen dus bullish zijn voor de goudprijzen als we afgaan op de fysieke vraag uit Azië. Die is echt bijzonder sterk. In tegenstelling tot de westerse landen gaat de vraag hier verder toenemen.
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]