De wereld begint een tekort aan goud te krijgen. In een interview met de Duitse krant Finanz und Wirtschaft deze maand gaf Pierre Lassonde, medeoprichter en voorzitter van het mijnbouw royaltybedrijf Franco-Nevada, aan dat hij niet zeker is dat de wereld de ontdekkingen van gouddeposits die er momenteel zijn, en de afgelopen eeuw zijn bovengehaald, zal blijven aankunnen.
De sector heeft absoluut niet genoeg geld gestoken in exploratie en ontdekkingen de afgelopen tien jaar. Zij hebben absoluut niet genoeg geld gestoken in research en ontwikkeling, en dat geldt zeker voor de nieuwe technologieën met betrekking tot exploratie en verwerking.
Hij wijst er op dat er op korte termijn een onevenwicht kan ontstaan tussen vraag en aanbod en een stijging van de goudprijs in de rest van de wereld. Het probleem is voor een deel dat de mijnbouw is vertraagd als gevolg van toegenomen kosten en een gebrek aan ontdekkingen van nieuwe mijnlocaties.
Lassonde, net zoals Frank Holmes, die een artikel over het onderwerp schreef voor US Global Investors, suggereert dat beleggers goud in hun portefeuille moeten beginnen opnemen indien zij dat nog niet gedaan hebben. Holmes raadt aan om een positie van 5 tot 10% in goud aan te houden in de portefeuille, en ook door goudmijnaandelen toe te voegen in de portefeuille. Deze aandelen zijn bijzonder sterk ondergewaardeerd en ze vertegenwoordigen een groot opwaarts potentieel.
Het gebrek aan nieuwe ontdekkingen binnen goud en zilver wordt echt een groot probleem voor de sector. Het is een gevolg van het feit dat de goudprijs de afgelopen jaren geen hoge toppen heeft gescheerd, integendeel. Hierdoor zijn de mijnbouwbedrijven niet echt geneigd geweest om nog veel geld te gaan stoppen in deze exploratie.
Dat is op zich geen positief feit, maar voor beleggers is het wel positief, omdat goud nog meer dan ooit een zeldzaam edelmetaal wordt. Uiteraard is de dynamiek tussen vraag en aanbod een van de belangrijkste factoren die de goudprijs naar boven of beneden kan sturen. De sterren zien er voor de komende jaren heel goed uit, als u het ons vraagt.
[xyz-ihs snippet=”goud”]