Over de afgelopen 20 jaar was het in 70 procent van de gevallen winstgevend om het nieuwe jaar in te gaan met een long positie op goud of zilver.
Dat betreft een goede kans en een gegronde reden waarom veel beleggers, fonds- en vermogensbeheerders ervoor kunnen kiezen een seizoenspositie als deze in te nemen.
Kijkend naar de S&P 500 over de afgelopen 20 jaar daartegenover, gingen aandelen in 50 procent van de gevallen omlaag.
Van alle seizoensgebonden trades lijkt de speculatie op een stijging van goud en zilver in het begin van het nieuwe jaar dus een van de meest betrouwbare, aldus Heidi Tait schrijvend voor Seeking Alpha.
Zeker wanneer er een daling in de aandelenkoersen voor zal gaan doen lijkt een positie in goud en zilver voor het nieuwe jaar geen slechte zet.
Ook nu de belastinghervormingswet in januari in de VS wordt aangenomen, zou er een bepaalde mate van marktvolatiliteit veroorzaakt kunnen worden.
Dit omdat beleggers zich optimaal willen (her)positioneren om van de nieuwe situatie te profiteren.
John Reade, hoofd marktstrategie bij de World Gold Council, gaf twee weken geleden ook aan wat de verschillende redenen zijn om te geloven dat goud komend jaar zou kunnen blijven stijgen.
Daarbij als belangrijk punt het monetair beleid – en de beleidsmakers zelf – die de vraag naar goud in belangrijke mate zullen bepalen.
Met het nieuwe personeelsrooster bij de Amerikaanse Federal Reserve zou de manier waarop de Fed handelt en communiceert aan verandering onderhevig kunnen zijn.
En hoewel Jerome Powell, de nieuwe voorzitter van de Fed, niet zo zeer in opvattingen verschilt met Janet Yellen, is er niets zo belangrijk als de manier waarop de Fed communiceert.
De nieuwe Fed voorzitter zou op een volledig andere manier naar buiten kunnen treden en de vraag is hoe markten daar op reageren.
Daarnaast worden in totaal vier van de zeven boardmembers van de Fed vervangen. Met andere woorden: veel verandering bij de Amerikaanse centrale bank.
Opvallend: Een naam die daarbij viel als mogelijk nieuwe vice-voorzitter was die van Mohamed El-Erian, een bekend supporter van goud als beleggingsactief.
Naast het monetaire beleid zijn er volgens de WGC ook nog twee andere factoren die positief kunnen uitpakken voor goud.
Ten eerste is de WGC van mening dat de aanhoudende stijging van Amerikaanse aandelenmarkten de aantrekkingskracht van goud in 2017 heeft doen verminderd.
Een einde aan die trend zou de vraag naar goud kunnen doen herleven.
En daarnaast is er nog de dollar.
Mocht 2017 het einde markeren van een meerjarige periode van Amerikaanse dollarsterkte, dan zou ook dat positief kunnen uitpakken voor goud.
Bronnen: Seeking Alpha, WGC
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]