Jim Rickards is nog steeds een van de best geconnecteerde waarnemers wanneer het gaat over goud. Zijn analyses zijn erg goed onderbouwd en zeker op het gebied van goud zijn ze bijzonder goed.
Volgens hem gaat het niet alleen over de economische en politieke headlines, maar ook gewoon over de fundamentals van het gele metaal. En die zijn gewoon bijzonder sterk.
Jim Rickards zegt het zonder omwegen: we zitten in het derde jaar van een bullmarket en die heeft nog een heel lange weg af te leggen voor we aan het einde ervan komen. Die opmerkingen gaf Rickards in het kader van de Vancouver Resource Investment Conference.
Enkele van de zaken die we dit jaar moeten opvolgen volgens Rickards, zijn onder andere een handels- en valutaoorlog met China, een toename van het conflict met Noord-Korea, en een mogelijke impeachment van de Amerikaanse president Trump indien de Democraten winnen tijdens de tussentijdse verkiezingen van november.
Indien de Democraten winnen in november, dan zullen ze meteen een impeachment procedure aanvatten. Elke factor van onzekerheid die dat met zich meebrengt, kan de goudprijs een heel stuk hoger stuwen. Maar Rickards benadrukte dat dit geen must is om hogere prijzen te krijgen, want de fundamentals zijn goed, zelfs indien dat niet gebeurt.
Dit is de derde grote bullmarket die Rickards in zijn leven meemaakt. De eerste was in 1971-1980 toen goud met 20000% steeg. De tweede was 1999-2011 met een stijging van 655% en de derde begon in december 2015.
Goud is sinds december 2015 gestegen met 27%. Rickards benadrukt hoe belangrijk het is om goud te evalueren in termen van koopkrachtbehoud. Indien de goudprijs immers 5000 USD noteert, dan is het waarschijnlijk dat de olieprijs 400 USD noteert, en dat daardoor alles duur noteert. Maar op die manier verlies je zeker geen koopkracht, terwijl andere mensen hun koopkracht fors achteruit zien gaan indien ze geen goud hebben in de portefeuille.
Rickards vertelt al een hele tijd tegen wie het wil horen dat goud naar 10000 USD per ounce gaat, en daar blijft hij bij, want het koersdoel is gebaseerd op de impliciete niet-deflatoire prijs van goud in een door goud gedekt monetair systeem.
Indien er een liquiditeitscrisis uitbreekt of een financiële paniek, dan zullen bankiers het vertrouwen in het financieel systeem moeten herstellen. Het is best mogelijk dat ze daarvoor een beroep doen op goud.
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]