Een wereldwijde selloff in aandelen zorgt ervoor dat beleggers richting de relatief sterke dollar kijken. Dit terwijl de dollar juist het laagste punt aandeed in drie jaar tijd.
Die zwakke dollar zorgde daarbij voor een goudprijs die haar hoogste punt aandeed in 18 maanden tijd eind januari.
Commerzbank analist Carsten Fritsch: “The same thing that pushed gold up in January is pushing it down in February – the dollar”
De Dow Jones Industrial Average kende maandag haar grootste dagelijkse daling ooit, het verloor liefst 1.600 punten, terwijl het vrijdag ook al 666 punten lager sloot.
De CBOE Volatility Index, ook wel bekend als de angst index, piekte bijna 100 procent maandag. Ook die index zag haar hoogste punt ooit.
Goud en verschillende goudmijnbouwbedrijven deden echter precies het tegenovergestelde, zij bleven die dag stevig in het zadel.
Goud noteert vandaag rond de 1.315 dollar per ounce, redelijk vlak voor de week.
Momentum indicatoren suggereerden een daling tot 1.300 dollar per ounce, aldus analisten bij ScotiaMocatta. Technische steun ligt op 1.303 dollar per ounce, op het 50-daags voortschrijdend gemiddelde.
Aanhoudingen in goud ETF’s, gevolgd door Reuters, kenden een afname van meer dan 1 procent deze maand. Deze week kenden zij de grootste dagelijkse daling sinds juli 2017. Ook iets wat de goudprijs onder druk zet.
Wat de goudprijs naast de deze week eindelijk weer aantrekkende dollar ook drukt waren opmerkingen van de Fed, die aangaf dat aandelenmarkten weinig invloed zullen hebben op de renteverhogingen dit jaar.
Analisten gaven echter aan dat zij geen sterkere dollar verwachten dit jaar, ondanks de stijgende lijn van de afgelopen dagen. Ook de drie renteverhogingen in de pijpleiding geven voor analisten geen reden te denken dat de dollar sterker zal worden.
Ze voorzien de dollar index dit jaar zakken tot 88,7, tegen een huidige 90,5.
Frank Holmes van US Global Investors geeft aan dat sinds 1971, toen President Richard Nixon de VS van de goudstandaard haalde, goud beter presteerde dan alle activaklassen behalve internationale aandelenmarkten.
Over een periode van 20 jaar presteerde het beter dan binnenlandse (Amerikaanse) aandelenmarkten, obligaties, cash en grondstoffen. Iets om in het achterhoofd te houden tegen een verwacht dalende dollar.
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]