Newmont gaf gisteren aan dat het vorig jaar 5,27 miljoen ounces goud wist te produceren. Daarmee komt zij dicht in de buurt van concurrent Barrick Gold, dat een jaarproductie kende van 5,32 miljoen ounces.
Het Amerikaanse Newmont liet middels plannen voor de komende jaren weten haar Canadese rivaal in te willen halen als grootste goudmijnbouwbedrijf ter wereld.
Haar CEO, Gary Goldberg, blijft beleggers er op wijzen dat Newmont genoeg groeimogelijkheden heeft. Hij steekt ook niet onder stoelen of banken beleggers over te willen halen in plaats van in goud-ETF’s te beleggen te kiezen voor Newmont.
Een van de manieren waarop, is het feit dat Newmont een hoger dividend ging uitbetalen.
De focus op hogere dividenden en productie, iets waar Goldberg al een tijd op hamert, zorgde ervoor dat Newmont in de tweede helft van 2017 meer produceerde dan Barrick, maar nog niet genoeg om een grotere goudproductie op jaarbasis neer te zetten.
Toch bleek Newmont’s productie in het vierde kwartaal op 1,34 miljoen ounces te liggen, net zoveel als Barrick’s output.
Newmont gaat voor de komende twee jaar uit van een jaarlijkse goudproductie van 4,9 tot 5,4 miljoen ounces. Tot 2022 ligt dat volgens planning tussen de 4,6 en 5,1 miljoen.
Barrick moest juist haar voorspellingen voor 2018 bijstellen naar 4,5 tot 5 miljoen ounces. Terwijl dat voor 2019 tot 2022 tussen de 4,2 miljoen en 4,6 miljoen ligt.
Barrick probeerde beleggers gisteren op hun gemak te stellen, door aan te geven dat de productie vanaf 2022 toe zal nemen met 1 miljoen ounces.
Ondertussen gaf Newmont Mining in haar nieuwe plannen aan haar goudproductie te willen laten groeien en tegelijkertijd kosten terug te willen dringen.
Daarnaast blijkt zij, net als andere goudmijnbouwbedrijven, richting bitcoin’s blockchain technologie te kijken. Goldberg:
“We definitely want to be involved in it, we think it’s a good thing for the gold industry overall”
Blockchain kent meer en meer interesse vanuit verschillende sectoren.
Het zou velerlei oplossingen kunnen bieden, bijvoorbeeld in het nagaan van de supplychain en de herkomst van mineralen, de veiligheid en transparantie in financiële transacties en andere zaken.
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]