Een paar jaar geleden was er veel te doen om zogenaamd peak oil. Dat betekent dat de productie van olie op een toppunt zit en vanaf dat punt alleen maar bergaf gaat. Nu ziet het er blijkbaar naar uit dat we voor de goudprijs ook dezelfde richting uitgaan. Dat vertelde immers Goldcorp hoofd Ian Telfer, de grote baas van het bekend mijnbouwbedrijf. Die voegde er bovendien ook nog aan toe dat de mijnbouwproductie voor de goudprijs alleen maar kan dalen.
“We zitten hier recht op peak goud,” vertelde de grote baas aan de Financial Post gisteren. Volgens hem is het goud dat wordt geproduceerd van mijnen de afgelopen 40 jaar gestaag toegenomen. Maar (dit jaar) of het volgende zal de productie verder dalen.
De sterk afnemende productie zal de goudprijs op lange termijn een stevige boost geven. Dat vertelde Telfer, die uiteraard bijzonder bullish is voor de goudprijs, ondanks een recente daling van onder de 1300 USD per ounce. Dat is een bijzonder kritiek weerstandsniveau voor het gele metaal. Telfer vertelde dat volgens hem de goudprijzen nog een heel eind zullen stijgen, tot zowat 1500 tot 1600 USD per ounce, en dat tegen het einde van dit jaar. Dat is een serieus positieve voorspelling, maar deze man weet uiteraard wel waarover hij spreekt.
De goudprijzen daalden op dinsdag met meer dan 2% en bereikten daarmee het laagste niveau van dit jaar door een stijgende USD die steeg tot het hoogste niveau in vijf maanden tijd. Momenteel op het moment van schrijven noteert de goudprijs ongeveer 1291 USD per ounce.
Het argument van peak gold vindt steeds meer ingang in de goudindustrie. De World Gold Council (WGC) vertelde in september dat de wereldwijde goudproductie de huidige niveaus in de toekomst niet zal kunnen vasthouden.
Bij Goldcorp zit de productie al in een neerwaartse trend sinds 2015.
Conclusie: stijgende vraag en dalende productie betekenen maar één ding: stijgende prijzen.