AngloGold Ashanti, de op twee na grootste goudmijnbouwproducent ter wereld, geeft aan dat het bijna een vierde van haar personeelsbestand in Zuid-Afrika in zal krimpen.
Het bedrijf worstelt met een sterkere Zuid-Afrikaanse rand, terwijl de goudprijs achter blijft.
Het nieuws volgt op de aankondiging in 2017, toen meer dan 9.000 medewerkers zouden worden ontslagen.
Uiteindelijk konden sommige banen worden gered, door de verkoop van een aantal van haar activiteiten aan Harmony Gold en Heaven Sent SA Sunshine Investment Company.
Het goudmijnbouwbedrijf geeft nu te kennen dat 2.000 banen in het land op de tocht staan, dit terwijl er bijna 8.200 mensen werkzaam zijn.
De herstructurering zal ten koste gaan van arbeidskrachten op verschillende niveaus, met inbegrip van hoger management.
De bezuinigingen komen doordat goudmijnbouwbedrijven worstelen met stijgende productiekosten als gevolg van de hogere rand, een hogere olieprijs en de achterblijvende goudprijs.
De Zuid-Afrikaanse rand steeg het afgelopen jaar 4 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar, terwijl de olieprijs tegen het hoogste niveau koerst sinds 2014.
De goudprijs staat echter op het laagste niveau in maanden en koerst al een week onder de 1.300 dollar per ounce.
Het bedrijf gaf aan dat de all-in kosten in het eerste kwartaal uitkwamen op 1.361 dollar per ounce, dit in vergelijking met een gemiddelde goudprijs van 1.330 per troy ounce in dat kwartaal.
“This performance emphasises the need to address our cost base to ensure it is appropriate for our much-reduced production”
AngloGold verminderde haar productie in Zuid-Afrika het afgelopen jaar al met 50 procent middels de verkoop van de Kopanang en Moab Khotsong mijnen in februari. Daarnaast sloten de deuren van haar TauTona mijn eind 2017.
Het is verder actief in Guinee, Tanzania, Brazilië, Argentinië en Australië. De afgelopen jaren zijn de overzeese mijnen winstgevender geworden, wegens de stijgende kosten in Zuid-Afrika en de lokaal eveneens afnemende ertsreserves.
Naast de komende ontslagronde zal ook CEO Srinivasan Venkatakrishnan in augustus vertrekken. Hij gaat aan de slag bij het in Londen aan de beurs genoteerde mijnbouwbedrijf Vedanta.
Bronnen: Financial Times, Reuters, Fin24
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]