Glencore en zeven andere internationale mijnbouwbedrijven die in de Democratische Republiek Congo (DRC) werkzaam zijn hebben gedreigd juridische stappen te ondernemen tegen de regering wegens een nieuwe mijnbouwwet.
In een brief, ingezien door zowel de Financial Times als Boomberg, ondertekend door acht bedrijven inclusief Glencore, AngloGold Ashanti, China Molybdenum en Randgold Resources, uit de gevormde groep zijn zorgen over de nieuwe wet.
Het betreft een wet die ervoor zorgt dat royalty’s sterk zullen stijgen, maar eerdere zorgen daarover door de groep geadresseerd aan de DRC werden tot nu toe genegeerd.
De mijnbouwbedrijven in DRC geven nu te kennen dat hierdoor de Congolese overheid het komende decenium meer dan 3 miljard dollar mis zou kunnen lopen en dat zij juridische stappen zal ondernemen mocht de nieuwe wetgeving in huidige vorm doorgevoerd gaan worden.
In de brief aan president Joseph Kabila en zijn ministers geeft het aan: “If the questions that we have raised on many occasions are not dealt with in accordance with our agreements, we will find ourselves forced to resort to judicial means to protect our rights”
Mocht de wetgeving in huidige vorm worden aangenomen zouden de mijnbouwbedrijven grote financiële verliezen lijden, wat zou kunnen resulteren in sluiting van mijnen in productie en het stopzetten van projecten die in de stijgers staan.
“The claims for damages intended to cover the consequences of the harms suffered will be much higher than the gains that the government can expect from the application. The damages demanded by the mining companies will be payable immediately and in full”
De mijnbouwbedrijven stellen dat de wijziging van de wet in strijd is met bestaande contracten, die een 10-jarige bescherming inhouden tegen fiscale veranderingen in het land.
Andere ondertekenaars van de brief betreffen Ivanhoe Mines, Gold Mountain International (Zijn Mining Group), Crystal River Global Limited en MMG Ltd.
Congo is een van ’s werelds grootste leveranciers van koper en kobalt, maar wordt geteisterd door armoede, corruptie en daarnaast woedt er nog een burgeroorlog. Met andere woorden: de mijnbouwindustrie is een belangrijke inkomstenbron voor het land.
Afgelopen week vielen militieleden nog de Congo Namoya goudmijn aan van Banro Corp., waarbij vijf mensen om het leven kwamen.
Bronnen: Financial Times, Bloomberg, Reuters
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]