Goud koerst rond zijn laagste punt in 18 maanden tijd gemeten in dollars, maar gekeken naar het edelmetaal in andere valuta’s geldt de rol als veilige haven nog steeds.
Neem Turkije, een van ’s werelds grootste kopers van het edelmetaal, en de thuisbasis van het oude koninkrijk Lydia. Lydia was het koninkrijk waar historisch gezien de eerste bekende gouden munt werd geslagen, in de 7e eeuw voor Christus.
Goud in Turkse lira is sinds 7 augustus, slechts een week geleden, met liefst 30 procent gestegen.
Dit terwijl de valuta van het land, de lira, ten opzichte van de dollar “slechts” deprecieerde met 20 procent binnen die periode.
Dit wegens de economische onrust, verergerd door een impasse tussen president Tayyip Erdogan en Amerikaans president Donald Trump.
Een paar maanden terug, toen er zich behoorlijke politieke onzekerheden voordeden in Europa – met verkiezingen in Italië, Spanje en Duitsland – steeg goud in euro’s.
India’s roepie, een van de sterkste valuta’s gekeken naar opkomende markten, daalde afgelopen maandag naar een absoluut laagtepunt tegenover de dollar. Datzelfde gebeurde met de Indonesische rupiah.
Ook de Zuid-Afrikaanse rand, de munt van het land dat na Argentinië en Turkije – de twee landen die dit jaar te maken kregen met flinke depreciatie van hun munt – het sterkst afhankelijk is van dollars in financiering, staat nu zwaar onder druk.
Maar gekeken naar de goudprijs in die verschillende munten lijkt goud het behoorlijk goed te doen, net als de sterke dollar.
Het is dus goed te bemerken dat het van belang is om te kijken waar de crisis zich afspeelt. Daar waar dat het geval is, stijgt de prijs van goud. Soms met grotere percentages dan de dollar tegenover de lokale munt.
Kijkend naar de toekomst is de alsmaar stijgende dollar ook geen zekerheid, zeker gekeken naar de financiële situatie van het land. Schulden nemen nog steeds exponentieel toe.
Wanneer de rekening in de reservemunt van de wereld afgerekend wordt spreken we toch echt over andere tijden. Een tijd waarin goud ook in dollars flinke stijgingen zal weten neer te zetten.
Bronnen: Bloomberg, Financial Times
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]