Indonesiërs gaan voor goud, gezien zowel dalende aandelenmarkten als een dalende munt weinig alternatieven bieden. De Indonesische roepie koerst ondertussen op een laagste punt in bijna twintig jaar ten opzichte van de dollar.
Bij de grootste goudconsument ter wereld, China, daalde de netto goudimport in augustus ondertussen via haar belangrijkste importkanaal Hong Kong tot het laagste niveau in een jaar tijd.
De financiële markten in de grootste economie van Zuidoost-Azië – Indonesië – wordt geteisterd door een uitstroom aan kapitaal. Dit wegens de aantrekkende Amerikaanse dollar en spanningen in de wereldhandel, dat er voor zorgt dat buitenlandse investeerders de opkomende markten de rug toekeren.
De belangrijkste aandelenindex van Jakarta daalde dit jaar met bijna 7 procent. De roepie daalde ondertussen met 9 procent, tot haar laagste niveau sinds de Aziatische financiële crisis van 1998.
Uit de laatste cijfers van de World Gold Council mag het dan ook niet vreemd heten dat blijkt dat de Indonesische vraag naar goud in het tweede kwartaal haar hoogste punt aandeed in drie jaar tijd. Het steeg liefst 10 procent tot 11,2 ton.
De lokale goudprijs is het afgelopen jaar met zo’n 9 procent gestegen tot 669.000 roepie, ondanks een daling van de wereldwijde goudprijs. Echter wordt die goudprijs in dollars genoteerd, de daling van de roepie staat dus gelijk aan de stijging van die goudprijs.
Goudverkoop bij het genationaliseerde verpandingshuisketen Pegadaian, de grootste van het land, steeg in augustus tot mid-september zo’n 25 kilo. Dat komt neer op bijna de gehele verkoop van januari tot en met juli, aldus CFO Teguh Wahyono. Ook de online verkoop is flink toegenomen.
Staatsmijnbouwbedrijf Aneka Tambang voert ondertussen de productie op om aan de vraag te voldoen. Ondertussen lijkt er bij die andere Aziatische grootmacht, China, het tegenovergestelde te gebeuren gekeken naar importcijfers.
In augustus daalde de netto goudimport via Hong Kong tot een laagste punt van het jaar. De import daalde liefst 29 procent van 44.802 ton in juli naar 31.857 ton in augustus.
Dat is het laagste niveau sinds december 2017, toen de import 31.221 ton bedroeg. China verstrekt echter geen handelsgegevens over haar goudstromen en de cijfers van Hongkong dienen daarom slechts als indicatie aangaande de totale goudimport naar het vasteland.
De gegevens via Hongkong geven dus geen volledig beeld van de Chinese aankopen, aangezien goud ook via Shanghai en Beijing wordt ingevoerd. Daarnaast is China nog steeds het grootste goud producerende land ter wereld, hoewel zelfs dat niet genoeg blijkt om aan de interne vraag te voldoen.
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”promo”]