Goud stijgt vandaag wederom boven de 1.200 dollar nadat de zwakke koers prijsgevoelige kopers terug naar de markt lokt en zwakkere aandelenmarkten de vraag naar veilige havens aanwakkert.
Het edelmetaal koerst al een maand in een nauwe bandbreedte rond de 1.200 dollar, maar steeg vandaag tot de 1.206 dollar, om daarna weer wat prijs te geven tot net boven de 1.200 dollar per ounce.
Goud daalde sinds zijn piek in april meer dan 12 procent, onder druk van een sterkere dollar, gestimuleerd door een aantrekkende Amerikaanse economie en stijgende rentetarieven in de VS. Daarnaast blijft de angst bestaan voor een wereldwijde handelsoorlog.
Commerzbank analist Carsten Fritsch: “The move shows signs of gold strength. The metal has fallen too much to a level that cannot be justified by fundamentals”
Aanhoudingen in goud-ETF’s kenden in september ondertussen een uitstroom in zowel Noord-Amerika, Europa als Azië. Beleggers namen daarnaast ook een extreme short positie in, aldus de World Gold Council (WGC) vandaag.
Noord-Amerikaanse beleggers kenden een uitstroom in goud-ETF’s met liefst 6,1 ton ter waarde van 257,5 miljoen dollar, een daling van 0,6 procent ten opzichte van augustus.
De Europese en Aziatische fondsen zagen een respectievelijke uitstroom van 10,2 ton en 6,5 ton in diezelfde periode, nadat het de maanden ervoor nog een relatief hoge instroom kende.
Totale aanhoudingen in goud-ETF’s wereldwijd daalden in september met 23,7 ton. Een uitstroom van liefst 932 miljoen dollar. Het was de vierde opeenvolgende maandelijkse daling.
In combinatie met een daling van 1,1 procent van de goudprijs daalde het beheerd vermogen in goud-ETF’s 2,3 procent in die maand.
De ETF’s mogen gezien worden als een aandeel, maar volgen de spotprijs van goud, met fysiek edelmetaal in opslag waarmee de “aandelen” worden ondersteund. Ze geven beleggers blootstelling aan de goudprijs zonder extra kosten als bijvoorbeeld opslag.
WGC: “Flows in North American gold-backed ETFs were mixed, but ultimately negative; funds with lower management fees had robust inflows that were offset by outflows in SPDR Gold Shares (GLD). In our view, this highlights appetite for buy-and-hold investing versus selling pressure from short-term tactical positions”
Uit gegevens van de WGC blijkt dat de SPDR Gold Shares een uitstroom kende van 12,9 ton goud. Maar niet bij elk fonds was het dus kommer en kwel.
De iShares Gold Trust voegde 4,1 ton toe, de U.K. Source Physical Gold 3,6 ton en de SPDR Gold MiniShares Trust kende een stijging van 3 ton. Voor het huidige jaar meldde de WGC echter een totale uitstroom van 42,3 ton.
Toch staan de aanhoudingen in goud-ETF’s wereldwijd nog steeds op een robuuste 2.329 ton.
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]