De goudprijs kende afgelopen donderdag een flinke rally op hetzelfde moment dat aandelenmarkten wereldwijd flink lager gingen. De GLD gold ETF kende daarbij haar grootste dagelijkse volume sinds juni 2016.
De fundamentele reden was duidelijk: een ouderwetse goud rally vanwege haar rol als veilige haven. Beleggers waren bang voor aandelenmarkten, obligaties, een zwakkere dollar en goud was het actief wat daarvan profiteerde.
Op woensdag zagen exchange-traded funds (ETF’s) al de grootste verhoging in aanhoudingen sinds 22 maart, met een instroom van totaal 259.116 troy ounces.
De volgende dag vloeide er meer dan 3,1 miljard dollar in de GLD goud-ETF en bijna 2,7 miljard dollar richting de GDX gold miners ETF.
Een gigantisch dagelijks volume voor een fonds met een totale marktkapitalisatie van zo’n 9 miljard dollar. Ook de GDXJ, een fonds met een totale marktwaarde van rond de 4,5 miljard dollar, kende een bijzonder grote instroom ter waarde van 1 miljard dollar.
Het mag het duidelijkste teken heten dat de bodem voor goud eindelijk gezet kan zijn.
De goudprijs steeg op die dag ondertussen van 1.193,40 per ounce naar 1.227,60 dollar per ounce. Het koerst vandaag iets boven de 1.230 dollar per ounce.
Het meest significante daaraan: er is geen directe reden aan te wijzen, behalve dan de rol die goud kan spelen als veilige haven.
Beleggers waren bang voor aandelen, hadden ook angst voor obligaties, de US-dollar zag er niet sterk uit en dus wisten beleggers niet waar anders in te beleggen dan in goud.
Tegelijkertijd werd duidelijk dat de stijging veel beleggers en vermogensbeheerders die de afgelopen maanden short zaten liet schrikken. Vervolgens moesten ze hun short posities indekken, wat de stijgende goudprijs nog meer in de kaart speelde.
Op vrijdag kende aandelenmarkten dan wel weer een positieve dag, maar de hogere goudprijs hield stand. Het kende slechts enkele dollars verlies. Een indicator dat de rally van donderdag niet alleen een tijdelijke opleving bertrof.
Deze week stijgt de goudprijs opnieuw, zowel gisteren als vandaag, terwijl aandelenmarkten wereldwijd het moeilijk blijven hebben.
Bronnen: Seeking Alpha, Bloomberg
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]