De goudreserves van Kazachstan zijn in september wederom gegroeid met vier ton naar 335 ton in totaal.
In december vorig jaar kocht de centrale bank ook al 4 ton goud op, waarmee haar goudreserves uitkwam op iets minder dan 300 ton.
Dat geeft aan dat de centrale bank van Kazachstan de eerste negen maanden van dit jaar meer dan 35 ton goud toevoegde aan haar reserves.
Daarmee is zij flink op weg om recordjaar 2017 te overstijgen in aankopen. Toen kwam het totaal in aankopen uit op 40 ton goud, wat een stijging vertegenwoordigde van liefst 11 procent met het jaar daarvoor.
Wanneer de centrale bank dit tempo in de rest van het jaar voortzet dan zou de totale aankoop in 2018 op meer dan 46 ton uitkomen. Wat ten opzichte van vorig jaar een stijging weergeeft van liefst 15 procent.
De centrale bank van Kazachstan voegde de afgelopen 6 jaar al elk jaar op rij goud toe aan de reserves. Niet vreemd dan ook dat zij flink klimt op de lijst van landen met de grootste goudreserves.
Op de lijst van landen met de grootste goudreserves staat Kazachstan nu op nummer 14, tussen Saudi Arabië – die zij in juli inhaalde – en Portugal in.
De goudreserves bestond ruim twee jaar geleden nog uit 198 ton. Met huidige 335 ton is de centrale bank hard op weg naar een verdubbeling in de goudreserves binnen drie jaar tijd.
Na de laatste aankoop van de centrale bank van Kazachstan bestaat 42,5 procent van de totale reserves uit goud.
Verschillende centrale banken kopen sinds de crisis in 2007/2008 weer goud aan. Maar sinds 2017 lijkt er een extra versnelling gaande. Sinds begin 2017 kochten 16 verschillende centrale banken goud op.
In haar kwartaalrapport gaf de World Gold Council (WGC) daarnaast aan dat centrale banken samen in het derde kwartaal van 2018 liefst 148,4 ton goud opkochten. Dat is het meest in aankopen in een kwartaal sinds 2015, wat een all time high betrof.
In totaal houden centrale banken wereldwijd nu de gigantische som van 33.695,5 ton goud aan.
Bronnen: WGC, Kitco, Trading Economics, Goudhub
Foto: Flickr