Nu Amerikaanse aandelen berenterritorium opzoeken zijn beleggers op zoek naar veilige havens als goud. Dat is duidelijk terug te zien aan de goudprijs die tegenwoordig weer tegen de 1.280 dollar koerst.
Ook de goud-ETF’s zien we volop profiteren. Het 32,4 miljard dollar grootte SPDR Gold Shares (GLD) zag afgelopen week op slechts een dag een instroom van meer dan 643 miljoen dollar. Sinds juli 2016 was dat niet meer voorgekomen.
Het fonds kende drie dagen op rij een stijging van in totaal 846 miljoen dollar. Ook de iShares Gold Trust (IAU) kende een instroom van liefst 114 miljoen dollar sinds vrijdag de 21ste.
De instroom in goud-ETF’s komt op eenzelfde moment dat de S&P 500 Index liefst 17 procent daalde in het vierde kwartaal. Beleggers maken zich zorgen over het beleid van de Fed, een handelsoorlog met China en recentelijk de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid (shut down).
Goud doet het daarentegen behoorlijk. Het kende afgelopen kwartaal een stijging van meer dan 7 procent en gaat daarbij deze maand hoogstwaarschijnlijk uit met de meeste winst in bijna twee jaar tijd.
Sean O’Hara, voorzitter bij Pacer ETFs Distributors: “When you get times of strife or fear or volatility in the markets, people tend to buy gold as a safe haven. People’s fear takes over, emotions get us”
Een andere ETF die erg goed presteert is de palladium ETF. De Aberdeen Standard Physical Palladium Shares ETF (PALL) kende een bijzonder goed jaar, maar vooral bijzonder vierde kwartaal.
Het zorgt ervoor dat het palladiumfonds een van de best presterende ETF’s van dit jaar is. Begin deze maand zagen we het edelmetaal zelfs een hogere prijs aandoen dan goud. Sinds 2002 was dat niet meer voorgekomen.
Het laatste kwartaal kende PALL een stijging van liefst 18 procent, waarbij het nu zo’n vier procent bevindt onder haar onlangs vastgestelde recordprijs.
Terwijl PALL onlangs lager ging, aangezien het afgelopen maand al recordhoogten aandeed, ziet het er naar uit dat ook 2019 een goed jaar wordt voor zowel het edelmetaal als de ETF.
Palladium wordt op grote schaal gebruikt in katalysatoren. Het metaal wordt, in tegenstelling tot platina, ook gebruikt bij de productie van hybride voertuigen, wat er mogelijk voor zal zorgen dat er ook op de lange termijn meer vraag naar blijft. De PALL-ETF zou daar zeker van kunnen profiteren.
Rusland en Zuid-Afrika zijn de twee grootste palladium producerende landen ter wereld. Analisten verwachten dat het aanbodtekort voor het edelmetaal tot eind 2020 zal aanhouden.
Bronnen: Yahoo Finance, Bloomberg
Foto: Flickr