De volgende keer dat het internationale geldsysteem onder druk komt te staan – een tijd die wellicht niet heel ver te zoeken is – zou het van groot belang kunnen zijn wie goud bezit.
Goud wordt weleens ouderwets gevonden, en met goed recht, maar diegene die de geschiedenis erop nakijkt ziet dat enkel goud en zilver de tand des tijds hebben doorstaan als geld.
Honderden anderen soorten van (fiat) geld zijn stuk voor stuk tot een uiteindelijke waarde van nul gereduceerd.
Iets wat centrale banken dan ook in het achterhoofd houden. Niet voor niets dat totale goudreserves van centrale banken wereldwijd iets onder de 34.000 ton ligt. Ruwweg 20 procent van de 175.000 ton van het totale bovengrondse aanbod.
De centrale banken zijn daarbij tegenwoordig goed voor zo’n 10 procent van de jaarlijkse goudvraag.
De VS is met 8.133 ton de grootste goudeigenaar ter wereld. Edelmetaalanalist Nick Laird gaat ervan uit dat als je aan deze officiële 8.133 ton particuliere en institutionele Amerikaanse aanhoudingen toevoegt, de VS zo’n 26.000 tot 27.000 ton aan goud bezit.
Ook China ziet goud als een belangrijk goed. Sinds de financiële crisis tien jaar geleden heeft China in een duizelingwekkend tempo goud aangekocht.
De People’s Bank of China (PBOC – de centrale bank van China) kondigt om de vijf jaar haar goudreserves aan. Het huidige officiële cijfer staat op 1.842 ton. Het werkelijke cijfer ligt waarschijnlijk stukken hoger.
In 2007 heeft China Zuid-Afrika namelijk ingehaald als grootste goudproducent ter wereld met een productie van 276 ton goud. Vorig jaar werd er in China echter 430 ton gewonnen, zo’n 50 procent meer dan nummer twee producent ter wereld Australië.
China is nu goed voor zo’n 15 procent van de totale jaarlijkse wereldwijde goudproductie. En van dat goud gaat geen enkele ounce naar het buitenland.
Sterker nog: China heeft sinds 2010 ook zijn goudimport opgevoerd. In 2014 heeft het land India ingehaald als grootste goudimporteur ter wereld. Het koopt goud aan via Hong Kong, Zwitserland, Londen, Australië en Singapore.
Precieze cijfers zijn daarbij niet voorhanden of volledig transparant. Daarnaast: niet al het goud dat geproduceerd en geïmporteerd wordt gaat naar de PBoC.
Edelmetaalanalist Bron Suchecki van de Perth Mint stelt dat China streeft naar een accumulatie van 55 door particulieren en 45 procent beschikbaar voor handelsbanken en de Chinese centrale bank.
Edelmetaalanalist Koos Jansen schatte de officiële Chinese aanhoudingen vorig jaar op ongeveer 4.000 ton. Daarmee zou het op de VS na de één na grootste eigenaar van goud zijn.
Het totaal aan goud dat in China nu aanwezig zou zijn, dus plus de particuliere en institutionele Chinese aanhoudingen, komt volgens Jansen daarbij uit op een totaal van iets meer dan 21.000 ton.
Bronnen: Money Week, Bullion Star
Foto: Flickr