De Ghanese President Nana Akufo-Addo is van mening dat China waarschijnlijk ongeautoriseerd goud en andere mineralen mijnt in het West-Afrikaanse land.
In gesprek met Nikkei gaf hij aan dat de Ghanese overheid een systematisch en gedetailleerd onderzoek naar de kwestie zal doen.
Chinese staatsbedrijven zijn volop actief in Ghana, in verschillende infrastructuur, zoals wegen, spoorwegen en de energiesector.
Akufo-Addo: “Ghana and China have a strong relationship. However, we have a big problem in Chinese involvement in illegal mining activity in Ghana … [and] we have decided to do something about it”
In juni 2013 werden 124 Chinezen in Ghana vastgehouden voor het illegaal winnen van goud. Volgens de president zou het zelfs kunnen gaan om een verschil ter waarde van 5 miljard dollar, tussen officiële handelsstatistieken en de daadwerkelijke goudexport naar de Verenigde Arabische Emiraten in 2017.
Ghana onderhoudt nauwe banden met China, dat een belangrijke bron mag heten in leningen en andere financiering.
Volgens het SAIS China-Afrika Research Institute van de Johns Hopkins University hebben Chinese banken het Afrikaanse land tussen 2000 en 2015 in totaal 3,17 miljard dollar aan leningen verstrekt.
Daarmee is Ghana de op zeven na grootste Afrikaanse ontvanger van Chinese leningen.
Ook zijn Chinese bedrijven betrokken bij olie-exploratie, elektriciteitsopwekking en vele andere ontwikkelingsprojecten in Ghana.
Akufo-Addo gaf dan ook aan dat Ghana sterke banden heeft met China, maar zijn woorden weerspiegelen de groeiende bezorgdheid aangaande die relatie.
Eind december werd bekend dat een Chinees en Taiwanees investeringsplatform, samen met Ghanese partners bekend als de Taichiga Corporation, 2 miljard dollar zullen investeren in de Ghanese mijnbouwindustrie.
Betreffende steun van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), dat in 2015 begon, gaf Akufo-Addo aan dat het programma aan het eind van dit jaar tot een einde zal komen.
De voorganger van Akufo-Addo vroeg het IMF om steun in 2015, nadat wereldwijde grondstoffenprijzen daalden. Ghana ontving toen een lening ter waarde van 918 miljoen dollar van het IMF, waarbij de belofte gemaakt werd overheidsuitgaven te verminderen.
Volgens het IMF zal het begrotingstekort van Ghana naar verwachting dalen van 12 procent van het BBP in 2013 tot 3,8 procent afgelopen jaar.
In een poging om de financiële gezondheid in stand te houden, heeft de regering sindsdien een wet aangenomen om het jaarlijkse begrotingstekort te beperken tot niet meer dan 5 procent van het BBP.
Bronnen: Nikkei, United News of India, Ghana Web
Foto: Flickr