De Russische deviezenreserves dekken tegenwoordig alle schulden van het land, dit volgens Russische president Vladimir Poetin. Hij sprak gisteren tijdens zijn jaarlijkse speech voor het nieuwe jaar.
Poetin: “For the first time in history our reserves fully cover foreign debt, including government and commercial sector debt”
De buitenlandse schuld van het land bedraagt nu 453,7 miljard dollar, terwijl de internationale reserves op de 475 miljard dollar staan.
De goudreserves van Rusland zijn daarbij de afgelopen jaren gestaag toegenomen, terwijl het haar dollarreserves heeft afgebouwd. Het heeft sinds 1 januari zo’n 2113 ton goud in reserve, met een waarde van ongeveer 90 miljard dollar.
Rusland kocht vorig jaar 274,3 ton goud, de grootste netto aankoop ooit. Volgens het World Gold Council werden die aankopen gefinancierd middels de verkoop van aanhoudingen in Amerikaanse schatkistpapier.
De buitenlandse schuld van Rusland is vanaf het begin van vorig jaar met 64,4 miljard dollar, of 12,4 procent, gedaald tot het laagste niveau in tien jaar tijd.
Moskou heeft zijn buitenlandse schuld met 280 miljard dollar verminderd sinds medio 2014, toen het een piek kende van bijna 733 miljard dollar, als gevolg van de initiële impact van de westerse sancties.
Sindsdien wist het haar deviezenreserves al drie opeenvolgende jaren te laten groeien.
Poetin beloofde verder de sociale uitgaven op te krikken in een poging de publieke woede in Rusland te beperken, met betrekking tot de dalende levensstandaard in Rusland vanwege die sancties.
Sinds het winnen van zijn vierde termijn als president, in maart vorig jaar, is zijn populariteit immers flink gedaald.
Dalende inkomens, een stijging van de pensioenleeftijd en een verhoging van de belastingen zijn daar debet aan.
Hij gaf aan de kindertoeslag en huursubsidie te verhogen. Daarnaast kondigde hij belastingverlagingen aan tot 3 miljard dollar per jaar.
Doordat Rusland een bijzonder streng financieel regime heeft gevoerd sinds de westerse sancties in 2014 wist het land die sancties het hoofd te bieden.
Maar met een vertraagde economische groei en de stijgende kosten in levensonderhoud is het er voor de gemiddelde Rus niet beter op geworden. Poetin gaf aan daar iets aan te willen gaan doen.
Bronnen: Financial Times, Russia Today, Share Cafe
Foto: Flickr