Centrale banken willen niet alleen meer goud, zoals vorig jaar bleek uit gegevens van de World Gold Council, velen van hen willen het ook weer graag in eigen beheer.
Venezuela heeft eind vorig jaar De Bank of England verzocht om een gedeelte van haar goudreserves terug te geven. Aangezien Venezuela op het moment in (politieke) crisis verkeerd weigerde de Bank of England dat verzoek.
Voor andere centrale banken een teken om het goud dat zij aanhouden bij de Bank of England te repatriëren. Volgens internationale rapporten is Roemenië het laatste land dat haar goud terug wil.
Liviu Dragnea, leider van de Roemeense sociaaldemocratische partij (PSD), en Serban Nicolae, senator van de PSD, hebben wetgeving voorgesteld die de Nationale Bank van Roemenië (BNR) verplicht om het grootste deel van haar goudreserves in eigen land aan te houden.
Op de website van het Roemeense senaat is te lezen: “The National Bank of Romania can deposit gold from the established reserve abroad exclusively for the purpose of obtaining income through trading and other specific operations. The gold deposited by the National Bank of Romania abroad cannot exceed 5% of the total gold reserve”
Terwijl de centrale bank wel wat goud in haar kluizen in Boekarest bewaart wordt het grootste deel van het goud in het Verenigd Koninkrijk bij de Bank of England bewaard.
De voorgestelde wetgeving is in het kader van een urgentieprocedure ter bespreking in de Senaat gedeponeerd.
Dragnea en Nicolae in verklaringen aan de media: “Nothing in Romania’s economic situation justifies keeping such a quantity of gold as a reserve abroad, with the associated costs, which are not to be neglected, when this reserve can be kept and supplemented, accordingly, in deposits in the country”
Op dit moment heeft de BNR, de Roemeense centrale bank, 103 ton goud in reserves. Dat vertegenwoordigt een waarde van 3,84 miljard dollar.
Dat centrale banken wereldwijd goud repatriëren is iets wat de afgelopen vijf jaar steeds vaker voorkomt. Ook de Duitse en Nederlandse centrale bank wisten met succes de laatste tijd goud terug op nationale bodem te halen. Duitsland is op de VS na de grootste aanhouder van het edelemtaal.
Ook in Italië, de op twee na grootste aanhouder van goudreserves, is er binnen de politiek een flinke discussie gaande aangaande de goudreserves.
Analisten wijzen er echter op dat het weghalen van goud uit belangrijke marktknooppunten, zoals New York en Londen, logistieke problemen kan veroorzaken wanneer dat edelmetaal in fiat om moet worden omgezet.
Foto: Flickr