Het handels- en industrieministerie van Rusland overweegt een tijdelijk verbod op de export van edelmetaalschroot, om zo de binnenlandse raffinage van de materialen te bevorderen.
Het voorgestelde verbod zou ingaan per 1 mei en aan kunnen houden tot 31 oktober.
De Russische faciliteiten van de edelmetaalraffinage – de belangrijkste consument van grondstoffen dat edelmetaalschroot bevatten – werkten afgelopen jaar op slechts 30 procent van hun productiecapaciteit.
De export van de materialen is tussen 2015 en 2017 daartegenover meer dan verdubbeld. In een verklaring bevestigde het ministerie dat er gesprekken gaande waren over een exportverbod.
“Discussions on this topic are currently ongoing and a string of meetings has been planned with industry representatives … and government agencies”
Onder de bedrijven die bij die besprekingen aanwezig zijn behoren goudproducent Polyus en goud- en zilverproducent Polymetal, aldus het Russische ministerie.
Een besluit over een mogelijk exportverbod zal worden genomen na die vergaderingen.
Het ministerie heeft echter geen plannen om een verbod in te voeren aangaande de export van edelmetaalerts of concentraten, zo liet het ministerie weten.
In ander nieuws liet het Russische ministerie betreffende grondstoffen en milieu weten dat olie, gas en andere grondstoffen 60 procent van haar bruto binnenlands product (BBP) betreft.
Als een van ’s werelds topproducenten van aardgas, goud en olie is de Russische economie sterk afhankelijk van de export van haar grondstoffen.
Deze grondstoffen hadden een gezamenlijke waarde van 55,2 biljoen roebel (844,58 miljard dollar) in 2017. Dat betrof 60 procent van het Russische BBP dat jaar.
Het ministerie schat de waarde van 9,04 miljard ton aan oliereserves op 39,6 biljoen roebel. De 14,47 biljoen kubieke meter gasreserves wordt geschat op 11,3 biljoen roebel. De 1.407 ton goud werd geschat op 480 miljard roebel.
Het is de eerste keer dat Rusland officieel de schatting van de waarde van al haar activa naar buiten heeft gebracht. Deze cijfers zullen vanaf nu naar verwachting jaarlijks worden bijgewerkt.
Bronnen: Reuters, The Moscow Times
Foto: Flickr