De Britse Universiteit van Plymouth heeft achterhaald welke materialen, en vooral ook edelmetalen, er in een smartphone zitten.
Zij gooiden een smartphone in een blender om zo alle elementen te isoleren. De uitkomst is opmerkelijk.
Uit de resultaten bleek dat er zeven kilogram hoogwaardige gouderts nodig is om genoeg goud te produceren voor slechts één smartphone, zo blijkt uit de studie.
Om het experiment uit te voeren stopten de onderzoekers een telefoon in een blender en mengden het concentraat vervolgens op bijna 500°C met een krachtige oxidator: natriumperoxide.
Ze waren vervolgens in staat om een gedetailleerde analyse van de resulterende oplossing in zuur te doen om de exacte chemische inhoud ervan te bepalen.
De Britse wetenschappers brachten een video van hun experiment uit, waarop te zien is hoe het mobiele apparaat door de blender wordt gehaald.
“We rely increasingly on our mobile phones but how many of us actually think what is behind the screen?" @PlymUniNews @GeoArjan @SciEngPlymUni @PlymEarth pic.twitter.com/ueMUdWfoER
— University of Plymouth (@PlymUni) March 14, 2019
De analyse concludeerde dat elke smartphone ongeveer 33 gram ijzer, 13 gram silicium en 7 gram chroom bevat.
Het bevatte daarnaast onder meer 900 miligram wolfraam, 70 miligram kobalt en molybdeen, 160 miligram neodymium en 30 miligram praseodymium.
Daarnaast bevat elke telefoon ook nog eens 90 miligram zilver en 36 miligram goud.
Gekeken naar concentraties betekend dit dat een telefoon 100 maal meer goud bevat in vergelijking met wat een geoloog ‘high-grade’ noemt.
“It demonstrates that to create just one phone you would need to mine 10-15kg of ore, including 7kg of high-grade gold ore, 1kg of typical copper ore, 750g of typical tungsten ore and 200g of typical nickel ore”
Het onderzoek is er grotendeels op gericht om uit te zoeken hoeveel zeldzame (edel)metalen er in elke telefoon zitten. Dit om meer aandacht te vestigen op recyclingpercentages, aangezien veel van deze (edel)metalen tegen een hoge prijs gewonnen moeten worden.
Met 1,4 miljard smartphones die er jaarlijks worden geproduceerd vergt dit een aanzienlijke tol op het milieu, zo waarschuwen de onderzoekers van de Universiteit van Plymouth.
Bronnen: University of Plymouth, Kitco
Foto: Flickr