Zuid-Afrika, ooit de grootste goudproducent ter wereld, kende in februari de 16e maand aan dalende goudproductie. De output daalde liefst 22,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Volgens Statistics South Africa ging het ook om een 31 procent daling ten opzichte van december.
Het land worstelt daarnaast met toenemende elektriciteitskosten. Deze week gaf de energieregulator van het land aan dat elektriciteitsnet Eskom Holdings de prijzen per 1 april met 9,4 procent kan verhogen. Daarmee komt de totale stijging op 13,8 procent.
Deze elektriciteitsverhoging komt bovenop de al reeds stijgende kosten voor Zuid-Afrikaanse mijnbouwbedrijven. Goldman Sachs noemde Eskom dan ook de “grootste bedreiging voor de Zuid-Afrikaanse economie”.
Roger Baxter, CEO van de Minerals Council: “We see the Eskom crisis as not just a crisis but a potential disaster”
Gisteren werd duidelijk dat de goud- en platinamijnen van Zuid-Afrika de komende drie jaar zo’n 90.000 banen moeten gaan schrappen. Dit enkel omdat de prijsstijging van elektriciteit door Eskom bijdragen aan de reeds stijgende operationele kosten.
Minerals Council South Africa: “In total, as many as 90,222 jobs would be at risk solely as a result of the MYPD4 tariff increases granted by Eskom”
In de meest geïndustrialiseerde economie van Afrika, waar een kwart van de beroepsbevolking werkloos is, ligt banenverlies politiek gevoelig.
Ongeveer 465.000 mensen zijn werkzaam in de mijnbouw en deze werknemers ondersteunen naar schatting 4,5 miljoen mensen. Schattingen zijn dat bijna 20 miljoen Zuid-Afrikanen op de een of andere manier afhankelijk zijn van de mijnbouwindustrie voor hun inkomen, gekeken naar het feit dat nog eens 1,4 miljoen mensen indirect werk hebben gelieerd aan de mijnbouwsector.
Maar in 2018 kwam slechts 6 procent van de door de mijnbouw geproduceerde waarde toe aan de aandeelhouders. Het grootste deel, 47 procent, ging rechtstreeks naar de werknemers.
Mijnbouwwerknemers zijn de hoogst betaalde industriële arbeiders in het land, naast de werknemers van Eskom. Zij genieten consequent loonsverhogingen die veel hoger liggen dan de inflatie. Een onhoudbare situatie.
Nersa, regelgever binnen de Zuid-Afrikaanse energie-sector, gaf eerder deze maand aan dat Eskom de tarieven dit jaar kon verhogen met 9,41 procent, 8,1 procent in 2020 en 5,2 procent in 2021.
Dat is overigens veel minder dan het verzoek van Eskom om elk jaar de prijzen te verhogen met meer dan 15 procent.
De Zuid-Afrikaanse Minerals Council gaf gisteren aan dat 71 procent van alle goudmijnen in het land, en 65 procent van de platinamijnen, eind vorig jaar verlieslatend was. De verhoging van de energieprijzen maakt die situatie uiteraard enkel penibeler.
Platina, Palladium en Rhodium zijn beschikbaar via goud999.
Bronnen: Reuters, Daily Maverick, US Funds
Foto: Flickr