Bruno Maçães, een senior fellow aan het Hudson Institute en voormalig Secretary of State for European Affairs in Portugal, beweert dat goud en crypto een ‘marriage made in heaven’ zijn.
Voor de Moscow Times schrijft hij dat Rusland en China de laatste tijd steeds meer goud opkopen.
Rusland heeft zijn reserves de afgelopen tien jaar verviervoudigd. En volgens officiële gegevens heeft China zijn edelmetaalreserves in maart voor de vierde maand op rij verhoogd.
Maçães linkt die ontwikkelingen aan de opkomst van cryptovaluta als bitcoin.
Het is onwaarschijnlijk dat de aankopen door Rusland en China zijn gecoördineerd, maar er is duidelijk sprake van enige wederzijdse invloed.
De twee landen verwachten te profiteren van de aankopen van de ander, die de prijzen op lange termijn zouden moeten ondersteunen.
Deze ontwikkelingen komen op een moment dat goud aantrekkelijk is geworden als anker voor nieuwe experimenten in digitale (of crypto-) valuta.
Maçães: “Gold and crypto are a marriage made in heaven, combining the stability of gold with the convenience and security of the blockchain”
De sterke toename in belangstelling voor het concept van door goud gedekte cryptovaluta heeft de vraag opgeworpen of er een ook de ambitie heeft om een toonaangevende wereldmunt te worden, aldus Maçães.
Enkel een soeverein land kan de benodigde hoeveelheden goud vergaren. Betekent dit dat Rusland dit idee overweegt, wellicht samen met China en andere partners?
Rusland en China klagen in ieder geval al tijden openlijk over het feit dat de dollar zijn rol van wereldmunt niet meer kan vervullen.
Als de twee krachten – digitale versnelling en geopolitieke rivaliteit – samen zouden komen, zou verandering binnen het mondiale monetaire systeem snel en plotseling kunnen zijn.
En in potentie zou zo’n munt hegemoniaal kunnen worden, aldus Maçães.
Bronnen: The Moscow Times
Foto: Flickr