De Roemeense Kamer van Afgevaardigden heeft op woensdag 24 april het wetsontwerp aangenomen dat de Nationale Bank van Roemenië (BNR) verplicht om het grootste deel van de goudreserves in Londen, bij de Bank of England, te repatriëren.
Momenteel wordt 65% van de Roemeense goudreserves aangehouden bij de Bank of England.
Het project, geïnitieerd door PSD-leider Liviu Dragnea en senator Serban Nicolae, werd aangenomen door de Kamer van Afgevaardigden met 165 stemmen voor, 90 stemmen tegen en drie onthoudingen. De Senaat had het wetsvoorstel op 1 april aangenomen.
Het project, dat de wet op het statuut van de BNR wijzigt, werd eind februari aan het parlement voorgelegd. De initiatiefnemers van het project stelden dat, gezien de positieve ontwikkeling van de Roemeense economie in de afgelopen jaren, het beleid van BNR ten aanzien van de vorming en het beheer van de goudreserves zou moeten veranderen.
Dragnea en Nicolae: “Nothing in Romania’s economic situation justifies keeping such a quantity of gold as a reserve abroad, with the associated costs, which are not to be neglected, when this reserve can be kept and supplemented, accordingly, in deposits in the country”
Om van kracht te worden, moet het project enkel nog worden afgekondigd door president Klaus Iohannis.
De afgelopen jaren hebben verschillende landen besloten hun goudreserves te repatriëren. In 2014 bracht Nederland meer dan 122 ton van het goud, dat het in New York aanhield, terug naar Nederlandse bodem. Ook Oostenrijk deed hetzelfde.
Duitsland heeft tussen 2013 en 2016 meer dan 530 ton van haar internationale goudreserves gerepatrieerd, iets meer dan een derde van de totale goudreserves van het land. Tegen 2020 wil de Duitse centrale bank 50 procent terug op Duitse bodem hebben.
De Hongaarse centrale bank kondigde vorig voorjaar aan dat zij de drie ton goud die zij in Londen aanhield, haar volledige reserve op dat moment, wilde repatriëren. Verder vertienvoudigde Hongarije haar goudreserves vorig jaar.
Bronnen: Romania Insider
Foto: Flickr