Hoewel de goudmarkt het moeilijk heeft gehad om de aandacht van beleggers te trekken, is het gele metaal niet zo gehaat als je wel zou denken.
John Swolf, de CEO van Inside ETFs, heeft heeft interessant feedback opgevangen van een aantal institutionele beleggers in de sector. Hun cliënten zeggen op hun beurt dat ze op zoek zijn naar veilige activa en dat ze steeds meer vragen beginnen te stellen over de verdiensten van goud.
In België en Nederland zien we vooralsnog geen sterke stijging van de vraag naar de belangrijkste edelmetalen, goud en zilver. We zien vooral dat de vraag gedreven wordt door het sentiment, dat uiteraard nauw samenhangt met de prijs.
Op dit moment zien weinig beleggers in dat het zeer belangrijk is om goud en zilver op te nemen in de beleggingsportefeuille.
Het probleem? De goed presterende aandelenmarkten. We zien absoluut geen tekenen van schrik of zelfs bezorgdheid op de aandelenmarkten. Deze hebben in het eerste kwartaal bijzonder sterk gepresteerd. De slechte herinneringen van het vierde kwartaal van 2018 zijn nu helemaal naar de achtergrond verdrongen. Hierdoor hebben beleggers veel minder besef van risico.
Het moment van de omslag zal komen wanneer er zich een calamiteit voordoet op de financiële markten. Die kan van elke aard zijn. We denken dan bijvoorbeeld aan een sterke stijging van de rente, of een bepaalde bank die in faling blijft. Het kan ook zijn dat de dreiging van monetaire aard is. Zo kunnen de centrale banken met hun gelddrukken in overdrive gaan, waardoor zowel de aandelenmarkten als de edelmetalen fors hoger gaan.
De conclusie is dat beleggers zich voldoende moeten wapenen met goud en zilver, en ook met platina en rhodium.