De goudprijs steeg vorige week flink, vooral gestuwd door zorgen rond Iran en wereldwijde handelsspanningen. De goudprijs gaat nu al vier weken op rij omhoog.
De spanningen rond Iran lopen op na incidenten met twee olietankers in de Golf van Oman. De VS beschuldigen Iran van aanslagen op de tankers. Iran ontkent ten stelligste. Ook de verwachting dat de Federal Reserve de rente gaat verlagen jaagt de goudprijs op.
Vandaag daalde de koers, van zo’n 1.350 vorige week tot richting de $1.330, om nu weer boven de $1.340 te koersen. Het zijn daarbij niet alleen particuliere beleggers die belangstelling tonen voor het edelmetaal.
Centrale banken kopen dit jaar in recordtempo goud op, vooral Rusland en China maar ook andere centrale banken voegen goud aan de reserves toe. Sinds het begin dit jaar hebben centrale banken al 207 ton aan reserves toegevoegd, het meeste voor deze periode sinds 2010.
Opvallend want in september 2011 deed de goudprijs het hoogste niveau aan ooit, op meer dan 1900 dollar. Ook toen was er grote onzekerheid op de financiële markten.
De CEO van DoubleLine, Jeffrey Gundlach, ziet een kans van 40 tot 45 procent dat er in de komende zes maanden een recessie komt. Hij geeft het een kans van 65 procent dat dit pas volgend jaar staat te gebeuren.
Daarbij wijst hij op diverse zorgwekkend factoren, zoals de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen en de huidige twijfels over de economische groei in de wereld. Ook het toenemende overheidstekort in de VS noemde Gundlach zorgwekkend.
Voor hem genoeg redenen om in goud te investeren, zeker ook nu hij denkt dat de dollar zijn hoogste punt wel heeft aangedaan. Overigens voorziet hij nog niet direct een renteverlaging door de Fed deze maand.
ActivTrades analist Carlo Alberto De Casa ziet ook dat goudbeleggers in afwachting zijn van de Amerikaanse centrale bank, die woensdag meer duidelijkheid zal verschaffen aangaande mogelijke renteverlagingen.
De Casa: “After weeks of positive movement we are seeing a correction in gold prices, however, the trend remains positive”
Er waren verder geen belangrijke nieuwsontwikkelingen op het geopolitieke front tijdens het weekend. Er bleek geen sprake van een verdere escalatie van de V.S.-Iraanse spanningen, na de aanvallen vorige week.
Toch is het niet waarschijnlijk dat deze zaak simpelweg zal verdwijnen en dat geeft een bullish signaal voor veilige havens als het gele edelmetaal. Dat daarnaast het “digitale goud” – bitcoin – verder blijft stijgen, tot een huidige prijs van $9.300, mag overigens wel opvallend heten.
Bronnen: Kitco, Reuters, News Max
Foto: Flickr