Fondsbeheerders zijn niet de enigen die meeliften op een hogere goudprijs, die vorige week een zesjarig hoogtepunt aandeed.
Het New Yorkse Empire Gold Buyers, dat oude sieraden opkoopt voor recyling, zag de bedrijfsactiviteit stijgen. De laatste keer dat zij het zo druk hadden was in 2011, toen het edelmetaal een recordhoogte bereikte, aldus CEO Gene Furman.
Raffinaderijen en recyclers van het edelmetaal liften mee op de stijgende goudprijs, nadat de prijs jarenlang niet boven de $1.350 per ounce wist te gaan.
Furman: “People are coming out of the trenches. Cartier, Rolexes, Tiffanys, Van Cleefs: we see an uptick in the luxury market because people need to raise money”
Ook bij House of Kahn Estate Jewelers zien ze de grote interesse. Daar is de handel in oude juwelen sinds vorige week met bijna de helft toegenomen.
President Tobina Kahn: “The tides are turning big time. As a gemologist, I’m a buyer, if I can see that gold is continuing to go up, I’m more confident about paying more for it than having it go down”
Goud steeg gisteren voor een zesde dag op rij om de dag af te sluiten op $1.423,44 per ounce. Dit terwijl de S&P 500 index de grootste daling kende in drie weken tijd.
De goudprijs kan volgens Sabine Schels van Goldman Sachs dra boven de $1.600 per ounce koersen. Dit wanneer markten achterblijven zoals ze nu laten zien.
Die stijging tot $1.600 per ounce zou ook een weerspiegeling zijn van het stijgingstempo die goud in 2016 wist neer te zetten.
Marc Chandler, hoofd marktstrategie bij Bannockburn Global Forex, zegt dat goud makkelijk 20 procent hoger kan. Hij ziet de aanhoudend lage rente nu als goede reden om bullish te zijn op goud.
Daarnaast ziet Chandler een trend waarbij grote machtsblokken als de VS, Europa en China steeds meer eigen macht naar zich toetrekken. Hij spreekt daarbij van een soort tweede koude oorlog.
Ook dat is een reden waarom goud nog flink kan stijgen, waarbij $1.700 per ounce volgens hem niet vergezocht is.
Foto: Flickr