Vorig jaar deed Polen al de grootste goudaankoop sinds 1998. In juli en augustus 2018 kocht de centrale bank van Polen 9,3 ton goud op.
Daarmee breidde het haar goudvoorraad uit van 3,31 miljoen troy ounces (103 ton) naar 3,61 miljoen troy ounces (112,3 ton). De aankoop vertegenwoordigde toen een waarde van $355 miljoen.
De Nationale Bank van Polen (NBP) verrast nu opnieuw. Met de aankopen van vorig jaar erbij zijn de goudreserves vanaf juni met meer dan 125 ton gestegen! Een verdubbeling.
De NBP liet vrijdag weten strategische beslissingen van de directie van NBP te hebben geïmplementeerd, met betrekking tot een aanzienlijke toename van goudreserves in deviezenreserves.
Volgens de Poolse centrale bank namen de goudreserves van de NBP in 2018-2019 met 125,7 ton toe tot 228,6 ton.
Daarbij laat de NBP weten dat bijna de helft van het Poolse goud in Polen zelf zal worden aangehouden. Met andere woorden: ook Polen gaat mee in de trend van goud repatriëring.
De NBP kocht in totaal 25,7 ton goud op in 2018. Gegevens van de centrale bank lieten een geleidelijke toename in goudreserves zien, van in totaal 100 ton vanaf de vorige aankopen vorig jaar.
De toename in juni, met 95 ton, is echter wel heel spectaculair te noemen.
Adam Glapiński, president van de Nationale Bank van Polen: “In the year in which we celebrate the centenary of Polish independence, as a foundation of the economic strength of our country, it has been possible to increase the strategic reserves of gold and undertake actions with the aim of repatriating a significant portion of Poland’s gold”
Door het goud te repatriëren treedt Polen in de voetsporen van verschillende andere Europese landen. Duitsland repatrieerde liefst 374 ton goud uit Parijs en 300 ton uit New York de afgelopen jaren.
Ook Nederland deed dit eerder, in 2014, en in 2015 liet Oostenrijk weten meer goud op eigen bodem te willen herbergen. Hongarije deed dit eveneens.
Polen is nu geklommen in de lijst van landen met de grootste goudereserves wereldwijd, van plaats 34 naar de 22e plek.
Het land sluit zich daarbij aan bij een steeds langere lijst van landen die goud aan hun reserves toevoegen.
Of daarmee een “monetaire reset” in het verschiet ligt, waarbij er een nieuwe rol voor goud is weggelegd in het wereldwijde financiële stelsel, moet nog worden bezien.
Opvallend is de beslissing, van verhoging van de goudreserves met meer dan 100 procent, in ieder geval wel.
Bronnen: Bankier, The First News
Foto: Flickr