Het ziet er naar uit dat de aankopen van goud onder centrale banken nog wel een tijdje zal voortduren.
Uit onderzoek van de World Gold Council (WGC) en YouGov onder centrale banken blijkt dat 54% van de ondervraagden verwacht dat aanhoudingen de komende 12 maanden zullen stijgen.
Voornaamste reden daarvoor is de bezorgdheid over de risico’s in andere (fiat) reserves.
Verder vooruitkijkend ziet tweederde van de respondenten dat het aandeel van goud in de reserves over vijf jaar gelijk blijft of gaat stijgen.
WGC en YouGov ontvingen 39 reacties van de 150 centrale banken die werden gevraagd voor een reactie. Dat is bijna het dubbele aan reacties in vergelijking met de 22 van vorig jaar.
Centrale banken hebben hun goudportefeuille sinds 2009 met ongeveer 14% uitgebreid, waarbij de voorraad nu op ongeveer 1,6 biljoen dollar wordt geschat.
Het onderzoek van dit jaar signaleert volgens de WGC dat ook dit jaar er een gezonde vraag blijft naar het edelmetaal door centrale banken.
Ook volgens grondstoffenmakelaar SP Angel is dat het geval: “Global gold reserves continue to climb, tracking the 8% gain in June, the biggest monthly surge in three years as trade and economic tensions rise”
Analisten haalden gegevens van het Internationaal Monetair Fonds aan, die aantonen dat Kazachstan vorige maand goudaanhoudingen opschroefden, van 11,925 miljoen ounces in mei tot 12,07 miljoen in juni. De Russische reserves stegen van 70,42 miljoen naar 70,96 miljoen ounces goud.
Turkije verhoogde de reserves vorige maand van 16,03 miljoen tot 16,3 miljoen ounces. En de goudvoorraad van Kirgizië is in juni gestegen tot een recordhoogte van 0,42 miljoen ounces.
Eerder rapporteerde de People’s Bank of China dat zij vorige maand 10,3 ton van het edelmetaal aan reserves heeft toegevoegd. Dit nadat Polen aangaf de goudreserves die maand te hebben verdubbeld.
Vijftien procent van de mondiale vraag naar goud kwam vorig jaar van centrale banken. Zij kochten gezamenlijk 651,5 ton goud op, het meest sinds 1971.
In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de wereldwijde officiële aankoop van goud door centrale banken 145,5 ton, een stijging van 68% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Met stijgende reserves, maar daarnaast ook een stijgende goudprijs, rijst de vraag of het edelmetaal weer in een stierenmarkt is beland.
De laatste grote bullmarkt duurde van eind jaren negentig tot 2011. De bullmarkt daarvoor liep van eind jaren zestig tot 1980.
Goud profiteerde daarbij in beide periodes van een dalende rente door de Fed, die daarmee de inflatie probeerde aan te wakkeren.
Bronnen: Kitco, Bloomberg, CNBC
Foto: Flickr